Съдия: Радев няма право да иска оставката на Гешев

ВСС може да поиска оставката на обвинител номер едно, такъв е и редът

Съдия: Радев няма право да иска оставката на Гешев | StandartNews.com

Румен Радев няма право да иска оставката на главния прокурор Иван Гешев, категоричен бе пред бТВ бившият председател на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) съдия Ясен Тодоров.

Той каза, че ВСС може да поиска оставката на обвинител номер едно, такъв е и редът. Тодоров недоумява защо има атаки срещу Иван Гешев, който бори престъпността и по високите етажи. Напомни, че хора у нас са се възхищавали на модела "Кьовеши" в Румъния, а сега са недоволни. "Много добре знаете какво е мнението за Лаура Кьовеши в самата Румъния", отбеляза Ясен Тодоров.

На въпрос за изтеклите записи от прокуратурата, в които името на Васил Божков се замесва с протестите срещу правителството, бившият председател на Етичната комисия на ВСС отказа да коментира заради това, че има досъдебно производство. Но бе категоричен, че по този начин ще излезе "истината по делата".

"България има съвременна съдебна система и никой не  може да бъде обявен за престъпник преди влязла в сила присъда", коментира Ясен Тодоров.

"Опитът за овладяване на съдебната система от политиците е големият проблем", категоричен е той.

Ясен Тодоров обясни, че исканията на протестиращите за промяна на Конституцията нямат резон. "Знаят ли какво ще се промени в Конституцията?", запита реторично той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай