Неделя,

Съдия не вижда смисъл в отказа на Радев за Гешев

От: Редактори, кадър бТВ -
231
Съдия не вижда смисъл в отказа на Радев за Гешев
A
A
A

Възмущение от мотивите на президента Румен Радев за отказа му да подпише указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор изрази пред бТВ съдията Димитър Узунов - бивш представляващ Висшия съдебен съвет (ВСС).

„Да казва, че подкрепата на институциите е негатив, а липсата на подкрепа на неправителствения сектор в лицето на Българския хелзинкски комитет, да е позитив - не разбирам това”, каза Узунов.

Според него най-странният мотив на Румен Радев е относно подкрепата на МВР и ДАНС.

Напълно спазена е процедурата за избора на главен прокурор. Държавният глава не е длъжен да мотивира указа, но на практика той изложи кратки мотиви”, коментира съдията.

При второ успешно гласуване държавният глава няма да има друг изход, освен да подпише указа за назначаване на избрания кандидат, добави той.

Законът не въвежда като необходимо условие задължително участие на повече от едно лице. Следователно и процедура с един участник е законосъобразна, поясни Узунов.

„Когато избирахме Сотир Цацаров за главен прокурор имаше две кандидатури. Тези, които днес са недоволни, и тогава не бяха доволни. Следователно не е това истинският мотив”, на мнение е Узунов.

Той допълни, че на протестите срещу Иван Гешев дори са използвани плакати от времето на Цацаров.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com