Съд гледа спиране на регистрацията на БНС-Еделвайс

Предстои произнасяне в насроченото съдебно заседание на 05.10.2020 г.

Съд гледа спиране на регистрацията на БНС-Еделвайс | StandartNews.com

Във връзка с разпоредена от главния прокурор на Република България Иван Гешев проверка по реда на гражданско-съдебния надзор за законосъобразност на дейността на сдружение с нестопанска цел - БНС-Еделвайс, състав на Софийски градски съд е определил като допустима исковата молба на Софийска градска прокуратура за прекратяване регистрацията  на БНС-Еделвайс, като е насрочил и дата за провеждане на заседанието.

СГП е сезирал съда, предвид установеното, че БНС-Еделвайс извършва дейност, която противоречи на Конституцията - насочена е към расова, етническа и религиозна вражда и чрез създаване на  военизирана  структура, както и  извършва дейност  чрез представляващ орган – управителен съвет, които няма необходимия по закон определен брой членове в състава си. Съдът е приел и представените множество доказателства, обосноваващи необходимостта от прекратяване регистрацията на сдружението.

В хода на проверката са установени  множество публични  изказвания  на членове на ръководството на сдружението и активисти, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основан на религиозна, расова и полова принадлежност, антисемитска пропаганда и др. Констатирано било също, че сдружението е създало и своя  военизирана  структура, като са били открити и иззети множество незаконно притежавани огнестрелни оръжия, боеприпаси, дрехи с полицейски  атрибути и др. в дома на  активист на сдружението. Установено било също, че в разрез с разпоредбите на закона, изискващ минимум трима членове, сдружението, считано от 27.01.2020 година извършва дейност чрез управителен съвет, състоящ се от двама души.

Предстои произнасяне в насроченото съдебно заседание на 05.10.2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай