Четвъртък,

САЩ: Нов НК и повече права за прокуратурата

От: СТАНДАРТ -
САЩ: Нов НК и повече права за прокуратурата
A
A
A

Специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ у нас Джесика Ким призова за повече правомощия на прокурорите в България за справяне с корупцията и организираната престъпност. Ким настоя за това по време на дикусия, организирана от Атлантическия клуб, предаде „Правен свят”.

„Наказателният кодекс на България е на 53 години и е писан за една тоталитарна система, не отговаря на изискванията на демократично общество. Прокурорите трябва да получат инструментариума ефективно да разследват сложни престъпления като корупцията и прането на пари, заяви тя. Освен това трябва да има добро взаимодействие между прокуратурата и специалните служби и те да работят заедно от самото начало на разследванията“, каза съветникът по правосъдието.

Джесика Ким подчерта, че реално въпросът за отговорността на главния прокурор на България не е най-същественият проблем на страната ни, както се опитват да внушат някои политически лидери.

Според съветника сред най-сериозните проблеми на правосъдието в България е това, че политическите лидери, независимо от коя партия са, не зачитат достатъчно върховенството на закона и постигането на справедлива и ефективна съдебна система. „Това трябва да е тяхна обща цел“, заяви още Ким, като според нея в момента липсва вяра в България, че законът се прилага еднакво за всички.

"Корупцията не се лекува като коронавируса с една или две ваксини. Това е дълъг процес, който изисква усилия и воля", заяви още съветникът. По думите й още не е нужно България задължително да възприема нечий чужд модел за реформа на съдебната си система, какъвто е този на САЩ, при който прокурорите всъщност са част от изпълнителната власт, но е необходимо да се върви към модернизация и повишаване на доверието в тази власт. "Моделът на САЩ за наказателно правосъдие работи при нас, но той не е универсален", посочи още тя.

Джесика Ким, която е федерален прокурор от Охайо от 2014 г., бе изпратена у нас през декември 2019 г., за да отговаря за наблюдението на съдебните системи на България и на Румъния. За това, че САЩ готвят изпращането на "постоянен съветник по юридическите въпроси" се разбра при визитата на премиера Борисов във Вашингтон и след разговора му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в края на ноември месец 2019 г.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички