Сагата "Ченалова" изплува зад бомбата за Ламбовски

Сагата "Ченалова" изплува зад бомбата за Ламбовски | StandartNews.com

Война между търговци на ток може да е довела до сплашването

Ексдепутатът отказва коментари, защото бил защитен свидетел

Бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски получи смразяващо предупреждение да си държи устата затворена. В 16,15 ч във вторник той намерил прилепена към дясната предна врата на джипа си БМВ X5 ръчна граната. Автомобилът бил спрян пред ресторант "Прима" в столичния квартал Бояна. Това е любимото заведение на депутата, където той провежда срещите си - Ламбовски веднага се обадил на тел. 112. Според експертите устройството не е било екипирано така, че да гръмне. Тепърва обаче ще се прави технически анализ на граната, съобщиха вчера от СДВР. Ламбовски е дал показания пред криминалистите.

Самият бивш депутат не вдигаше телефона си вчера. "Не искам да коментирам опита да взривят колата ми, защото съм включен в програмата за защитени свидетели и нямам право да изнасям каквато и да е информация", лаконично заяви Ламбовски пред сайта Faktor.bg. Според запознати бившият царист е обявил пред следователите няколко версии кой може да му е сложил взривното устройство.
Основната обаче е свързана със стар конфликт в енергийния бизнес на Ламбовски. Ексдепутатът и неговият съдружник Димитър Попов в компанията за търговия с ток "Вивид пауър" имат финансови спорове с конкурента си "ОТЕ" на Ангел Божилов.

До 2012 г. Божилов е бил в Съвета на директорите на "Вивид Пауър", но след това се оттегля.
Враждата между търговците на ток ескалира, след като Ламбовски и Попов свидетелстваха в съда срещу съдия Румяна Ченалова, която бе разследвана, че се е опитала да реши в полза на ОТЕ съдебен спор между частното дружество и държавния холдинг НЕК. Според ексдепутата и съдружникът му те са дали 690 000 лв., от които 500 бона трябвало да отидат като подкуп за съдийката. Тя бе обвинена, че допуснала да се добавят 3 фактури към изследваните от вещото лице по делото, заведено от "ОЕТ" срещу НЕК. Причината са събрани такси за 12 млн. лева от държавния холдинг, за които Върховният административен съд решава, че са незаконно взети. Според фактурите трябва да се установи реалният иск на "ОЕТ".

Вещото лице обаче пропуснал три от тях, затова от частната компания поискали те да бъдат присъединени към съдебно-счетоводната експертиза. Ченалова ги допуска на 22 април. Но вместо да състави нов протокол и да изчака ищецът да плати допълнителна съдебна такса от 175 708,26 лева, тя променя стария протокол от 26 март.
Според тогавашния прокурор по досъдебното производство срещу Ченалова Даниел Шестак съдийката е имала финансови уговорки с Ангел Божилов в каква насока да действа. "Трябвало да се уважи искът на ОЕТ", казва в съдебно заседание прокурорът.

Цялата сага по обвинението на Ченалова се основава на показанията на свидетелите Ламбовски и Попов.
Пред съда прокурорът Шостак твърди, че адвокат открил сметка в банка, а счетоводителка превела сумата по поръчка на "определено лице". Адвокатът е Димитър Данаилов, а парите е трябвало да отидат по сметка на брата на съдия Ченалова - Станимир.

Според думите на Попов пред "Стандарт" самият той превежда цялата сума от 690 000 лв. на 3 транша. Ортакът на Ламбовски доказва, че парите са отишли в обкръжението на Ченалова чрез прост трик. Първоначално той превежда с помощта на счетоводителката Светлана само 100 000 лв. Часове по-късно адвокатът Данаилов обаче се обадил на шефа на "ОЕТ" Божилов защо е получена само част от сумата. Божилов пък звъннал на Попов - "Ти, какво, искаш да провалиш сделката ли?", казал той ядосано. След това обаждане Попов превел още 2 транша - 390 000 и 200 000 лв. Попов твърди още, че е бил свидетел и има снимки как Ченалова е била на яхта край Атина, където са текли уговорките за делото. Накрая Ченалова така и не успява да се произнесе, защото е отстранена от делото от Висшия съдебен съвет.

Преди време Попов, Ламбовски и Божилов са партньори. Попов дори твърди, че лично той е вкарал Божилов в енергийния бизнес, а парите, с които започва дейността си ОЕТ, са негови. Ламбовски също е член на борда на ОЕТ. Любовта между тримата се разсъхва след сделка за електроенергия за 15 млн. евро, закупена от Гърция. Тя не е платена на Гръцката електрическа компания, но след това е препродадена на клона на ОЕТ в Турция. Оттам нататък започват дрязгите и взаимните обвинения кой е виновен за скандала. Част от тази история е и мистериозното изчезване на консултанта на ОЕТ и основател на ДАНС Петко Сертов.
Предстои разследването да установи кой е сложил гранатата за Ламбовски, но според мнозина това е поредният етап от енергийната война между бившите съдружници.

Двата лагера не спират да се цакат

Враждуващите лагери на Ламбовски и Божилов не спират да се цакат вече трета година. Спорът е заради неуредени сметки отпреди 4-5 години. "Вивид Пауър" е осъдена от турския клон на "ОЕТ". В решението на Арбитражния съд към БТТП е посочено, че фирмата на Ламбовски трябва да плати близо 3,1 млн. евро плюс още 105 000 евро за лихви и съдебни разноски. На 15 ноември пък Софийски районен съд осъжда вече бившата фирма на Ламбовски "Имобилиен Фервалтунг" на 1,007 млн. евро плюс 39 406 лв. държавни такси, пак заради невърнат кредит към "ОЕТ".
От лагера на Ангел Божилов твърдят, че Попов е осъден за източване на ДДС за 530 000 лв. през 2006 г., като са му отнети имоти за 125 000 лв. От половин година Попов пък бил разследван от специализираната прокуратура за рекет над Божилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай