Съдят шофьор, убил сина на приятелката си

Съдят шофьор, убил сина на приятелката си | StandartNews.com

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт срещу Венцислав К. за причиняване на смъртта на 4-годишния Яни П. Мъжът шофирал след употреба на алкохол. Обвиняемият е правоспособен водач, който многократно е наказван по административен ред за нарушения на Закона за движение по пътищата. Вечерта на 13 септември 2014 г. Венцислав и Снежана Б., с която били в приятелски отношения, посетили заведението „Бар Наздраве" в Благоевград. Той изпил три бири. След 22,00 ч. двамата напуснали заведението и тръгнали с автомобил „Ауди" А6, управляван от обвиняемия, за с. Изгрев, откъде трябвало да вземат 4-годишния син на Снежана – Яни, и нейната 15-годишна племенница. Децата се качили на задната седалка в колата. По време на пътуването малкото момче поискало да седне в скута на обвиняемия, за да управлява автомобила. Той се съгласил, взел го и го сложил на коленете си. Така тръгнали в посока за с. Делвино, през цялото време 4-годишното дете държало волана с ръце. Шофьорът направил завой и поели обратно към града. Момчето продължавало да държи волана без поставен предпазен колан.

Асфалтовото покритие било мокро заради паднал по-рано дъжд. Возилото се движело с около 88,5 км./ч. на включени дълги светлини, когато на около 40 метра преди началото на десен завой водачът набил спирачки. Гумите започнали да блокират, шофьорът не могъл да навлезе в завоя поради движение с несъобразена скорост. Колата „прелетяла" по дължина около 13,50 метра и паднала от над 6 метра височина по склона.

При последвал страничен удар в дърво се счупило подвижното стъкло на предна лява врата, момченцето изпаднало през счупеното стъкло. Последвали няколко преобръщания на автомобила, падането му на задната част на тавана, завъртане, падането на гуми и придвижване до крайното си положение. Венцислав К, Снежана Б. с племенницата й успели да излязат от колата, като веднага установили липсата на малкия Яни. Обвиняемият веднага се обадил на телефон за спешни повиквания 112 и съобщил за случилото се. Започнали да търсят момчето. В това време на мястото пристигнал екип на ЦСМП, служители на полицията и пожарната. Детето било открито на изключително стръмно място и не след дълго служител на ЦСМП констатирал смъртта му. Пристигнали на местопроизшествието пътните полицаи извършили проверка на обвиняемия за наличие на алкохол в кръвта му, при която дрегерът отчел 0,96 промила. Съдебно-медицинската експертиза сочи, че смъртта на Яни се дължи на тежка и несъвместима с живота открита черепно-мозъчна травма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай