Съдия Ушев: Подлаган съм на натиск от Лозан Панов!

Направи разкрития пред комисията "Нотариуса"

Съдия Ушев: Подлаган съм на натиск от Лозан Панов! | StandartNews.com

"Усещал съм натиск от председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Цяла политическа партия, изпълнителното й бюро, ми поиска оставката. Ето това е натиск - съдебен и политически, на който съм бил подложен". Това заяви пред депутатите от комисията "Нотариуса" съдия Георги Ушев.

"Не искам да влизам в политически теми и дебати. Ако някой си прави предизборна кампания, нека не е на мой гръб. Има го в интернет, достъпно е, може да проверите коя е политическата партия. Ще я намерите, ще се изненадате", обясни Ушев, помолен да заяви ясно за коя партия говори.

Той разказа за казуса с мерките за неотклонение на бившия кмет на район "Младост" Десислава Иванчева и заместника й Биляна Петрова и припомни за произнасянето на първоинстанционния спецсъд при определяне на мерките за неотклонение, когато съдът разпорежда незабавно изпълнение.

Ушев припомни, че тогава бе възложена проверка от Инспектората на ВСС, която трябваше да установи процедурите, по които се гледат мерките за неотклонение на отстранената от длъжност кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместника ѝ Биляна Петрова в Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС).

Скандалът избухна в края на 2018 г., когато Панов изпрати съдии от Върховния касационен съд да проверят спазват ли се процедурите по гледането на мерките за неотклонение по делото за подкуп в "Младост". Самият той обясни пред ВСС, че проверката не е по същество, а само по процедурата, като посочи, че подобни проверки не са прецедент и са в компетентността на председателя на ВКС, пише "Дневник".

Проверката бе назначена, след като няколко пъти състав на Специализирания наказателен съд се произнесе с решение Иванчева и Петрова да бъдат пуснати под "домашен арест", а прокуратурата внасяше протест веднага след решението. Заседанията пред по-горната инстанция пък се гледаха при закрити врата, което доведе до съмнения за безпристрастност и обективност в медийни публикации и предизвика обществени реакции.

Последва и реакция от 11 съдии от Апелативния специализиран наказателен съд, сред които и председателят Георги Ушев. Те изпратиха писмо до ВСС и поставиха два въпроса на кадровия орган, които изразяваха съмнения за опит за оказване на натиск и влияние по казуса. С решение на съдийската колегия на ВСС от 14 декември 2018 г. случаят бе възложен на инспектората.

Съдебните инспектори съобщиха единствено, че проверката е започнала по текст от Закона за съдебната власт, свързан с почтеност и конфликт на интереси, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Проверката приключи на 20 март, а от доклада стана известно, че няма достатъчно данни за извършени нарушения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай