Съдът във Видин праща в затвора бившя кмет Видов

Съдът във Видин праща в затвора бившя кмет Видов | StandartNews.com

Окръжният съд във Видин осъди на 4 и половина години затвор бившия кмет на Видин Румен Видов, съобщиха от съдебната палата в града. Заедно с него същата присъда получава и Милена Миланова, общинска съветничка по времето на мандата на Видов.

Обвинителният акт в съда е внесен от окръжната прокуратура. Според него за времето от 26.11.2010 до 02.11. 2011 година дамата са ощетили умишлено общината със 103 820 лв. Това е станало с фалшив фактури за неизвършена дейност – чистене на нерегламентирани сметища, каквито по това време във Видин не е имало.

Източването на общинската каса е било реализирано чрез регистриране на две дружества на името на П.Ц., краварка от кравеферма в околностите на Видин. Дружествата – „Вип Спартак" – и „Протект Вд" нямали наети лица, превозни средства, материална база, счетоводни документи. Въпреки това от тяхно име „собственичката им", която упълномощила Милена Миланова да я представлява във връзка с дейността им, представяла в общината фактури за извършена дейност. Кметът Видов нареждал от касата на общината да бъдат изплатени въпросните 103 820 лв. Това е ставало без обществена поръчка и без сключен договор между общината и въпросните фирми за извършване на каквато и да е била услуга.

Румен Видов е знаел, че нарежда плащания за услуги, които не са извършени, установила прокуратурата.

Присъдата да бъде изтърпяна в затворническо общежитие, решиха още магистратите. Уважен е и гражданският иск за въпросната сума.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативния съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай