Съдът: КТБ е във фалит от 20 юни (ОБЗОР)

Съдът: КТБ е във фалит от 20 юни (ОБЗОР) | StandartNews.com

Всички цесии и прихващания след тази дата може да бъдат развалени

20 юни 2014 г. е началната дата на неплатежоспособност на КТБ, реши Софийският апелативен съд (САС). Това е денят, в който банката беше поставена под специален надзор и беше спряно изплащането на депозити. САС отменя решението на Софийския градски съд (СГС), според което КТБ е неплатежоспособна от 6 ноември 2014 г., когато беше отнет лицензът й. Решението на съда за началната дата на неплатежоспособност е много важно, защото синдиците може да поискат обявяването на всички цесии и прихващания, направени след тази дата, за недействителни. По решението на СГС, с което за начална дата на неплатежоспособност се определяше 6 ноември, е имало осем жалби, посочват от САС. Прокуратурата и БНБ настояваха за началната дата на неплатежоспособност да се смята 30 септември 2014 г., когато с одит беше констатирано, че КТБ е с отрицателен капитал. Решението на Софийския апелативен съд не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок.

В Държавен вестник вчера бяха публикувани промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които се удължава срокът за изготвяне на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банка. От 14 този срок става 30 дни и синдиците на КТБ обявиха, че ще се възползват от това удължаване. При тях продължават да пристигат купища молби от кредитори, облигационери и клиенти на банката, с които те настояват да бъдат включени в този списък. Всички искания трябва да бъдат разгледани и анализирани от синдиците и едва след това да бъдат включени в списъка. "Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците на КТБ да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не", се казва в съобщение на синдиците. В списъка ще бъдат включени всички правоимащи да се възползват от разпределението на масата на несъстоятелността, след като активите на банката бъдат осребрени. С удължаването на срока ще се създадат условия за намаляване на кредиторите, които биха имали основания да възразят срещу решенията на синдиците за приемане или отхвърляне на техните претенции.

Държавни фирми с 18 млн. в затворената банка

Над 18,3 млн. лв. са имали в КТБ държавните дружества под шапката на Министерството на икономиката към 30 юни 2014 г. Това съобщи от парламентарната трибуна министърът на икономиката Божидар Лукарски в отговор на въпрос на депутата от Реформаторския блок Петър Славов. Нетната експозиция на държавните дружества в банката е била 16,49%. Парите на държавните дружества се държат в общо 23 банки, обясни министърът.
Най-много средства в КТБ е имало "Кинтекс" - почти 6,5 млн. лв., разпределени в две депозитни сметки с лихви от съответно преференциалните 5,5% и 3,2%, а третата сметка е разплащателна с лихва от 0,1 на сто. Нетната експозиция на оръжейното дружество в КТБ е 13,6%, тоест в съответствие с изискванията в Постановлението на Министерски съвет, което поставя изискване нетната експозиция на средствата на държавните дружества в една банка да бъде до 25%.
Значителни средства в КТБ е имала и Българската агенция за експортно застраховане - 3,4 млн. лв. при 6% лихва. Експозицията на компанията е 12,3% от всички нейни средства.
Дружеството "Плод и зеленчук" Габрово е имало 2,26 млн. лв. в банката при лихва от 3,5%. Дружеството не попада в изискванията на постановлението на Министерския съвет, защото общите му парични средства не надхвърлят 3 млн. лв.
"Индустриална зона - Варна" е имала 2,92 млн. лв. в разплащателна сметка в КТБ с лихва от 0,5%. Парите на дружеството в банката са били 26,9% от всички негови средства.
"Национална компания индустриални зони" е имала в КТБ 2,26 млн. лв. в два разплащателни влога с лихви от 0,1% и 0,5%. Нетната експозиция на дружеството е била 24,2%.
"ЕлБи" е имало 1,42 млн. лв. на разплащателна сметка в КТБ. Лихвата по сметката е в размер на 0,6%, а нетната експозиция на дружеството в банката е 21,7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай