Рашков отива на разпит по делото "Хемус"

Това стана ясно по време на извънреден брифинг на Прокуратурата

Рашков отива на разпит по делото "Хемус" | StandartNews.com

Вътрешния министър Бойко Рашков ще бъде извикан на разпит по делото „Хемус“. Това обяви говорителката на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

По думите й това се налага във връзка с думи на Рашков, казани в ефира на БНР на 23 декември. Петрова цитира и точното изказване на вътрешния министър: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват и едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме сгигнали, да предприемат едни действия, едни куфари и да заминат я за Дубай, я за някъде другаде”.

„От казаното следва, че Рашков разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, като и за нахождението им и крайните им получатели, макар тази информация да не е докладвана от ГДБОП в СГП”, каза тя.

Петрова заяви още, че тези обстоятелства имат не само обществено значение, но са важни и за разследването.

„Ето защо той се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за установяване на обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това той ще бъде призован да даде показания относно това каква информация му е известна”, посочи още Десислава Петрова.

До този момент органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори за движението и местонахождението на парите, включително и за това къде биха могли да са трансферирани сумите след преминаването им през т. нар. „фирми-бушони“. От органите на МВР не са предоставяни данни и относно възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства, поясни още Петрова.

„В случай че Рашков посочи в своите показания конкретни физически лица или търговски дружества, от страна на СГП ще бъдат извършени всички възможни действия по разследването – разпити, претърсвания и изземвания на визираните от вътрешния министър средства, за които има данни, че са придобити по престъпен начин”, каза още говорителката на Софийската градска прокуратура.

Тя беше категорична, че при събиране на достатъчно доказателства за виновността и на други лица, те ще бъдат привлечени в качеството им на обвиняеми и ще им бъдат определени адекватни мерки за неотклонение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай