Четвъртък,

Радев-гейт: Прокуратурата даде записи с президента

От: СТАНДАРТ -
974
Радев-гейт: Прокуратурата даде записи с президента
A
A
A
  • Свързани са с конфликт на интереси на първата дама Десислава Радева

Държавното обвинение разпространи записи от разговори на командира на Военновъздушните сили - генерал-майор Цанко Стойков, свързани със съпругата на президента Десислава Радева.

ВИЖ ОЩЕ: Подозират съпричастност на Радев към престъпление

В съобщението се казва, че е спряно разследване, по което има висока степен на вероятност за съпричастност на Румен Радев към престъпна дейност. Става дума за прикриване на данни от проверка на Антикорупционната комисия срещу Десислава Радева.

ДОКУМЕНТИТЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВИЖТЕ ТУК

Разследване срещу командира на Военновъздушните сили е причина за искането на Иван Гешев до Конституционния съд да се произнесе за имунитета на държавния глава и да даде тълкувателно становище какво означава "държавна измяна". В хода на образувано наказателно производство има събрани доказателства, които сочат за съпричастност на държавния глава към престъпление.

От прокуратурата предоставиха и записи, направени чрез СРС, на които командирът на ВВС разговаря с неизвестно лице, чийто глас напомня този на президента. Двамата разговарят за извършвана проверка от Антикорупционната комисия по отношение на жена с инициали Д.Р, наричана Деси. Най-вероятно става дума за първата дама Десислава Радева.

Наблюдаващите прокурори, запознати със записа, са на мнение, че проверката на КПКОНПИ е била осуетена поради укриване на документи. В друг разговор между командира на ВВС с друго неизвестно лице, се обсъждат действията на антикорупционното звено.

Записите, предоставени от държавното обвинение, подкрепят искането на Иван Гешев до Конституционния съд за разясняване на термина "държавна измяна" и случаите, в които президентът може да бъде разследван.

ЗАПИСИТЕ, РАЗПРОСТРАНЕНИ ОТ ПРОКУРАТУРАТА, ЧУЙТЕ ТУК

Зад мотивите на Гешев държавният глава видя друго: инициираните от него консултации за промени в Конституцията. За имунитета си Радев заяви, че няма притеснения.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com