Понеделник,

Прокурорите избират своите хора във ВСС, какъв е залогът

От: Редактори -
733
Прокурорите избират своите хора във ВСС, какъв е залогът
A
A
A

Българските прокурори гласуват днес за свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Осем кандидати се борят за четирите места. Сред претендентите са председателят на Асоциацията на прокурорите и един от заместниците на главния прокурор Иван Гешев.

Според Закона за съдебната власт (ЗСВ) изборът ще бъде редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите, включени в избирателния списък. Право на участие в избора имат всички 1538 прокурори от страната, като 1408 от тях са заявили електронно гласуване.

Изборният ден започна в 8:00 ч. и ще продължи до 18:00 ч. Магистратите подават вота си електронно и на хартия в съдебната палата. Избрани са тези, които имат поне половината от гласовете.

Ако тези условия не са изпълнени, то се преминава към балотаж. Той ще е на 10 юли. Тогава избирателната активност трябва да е поне 33%, а победители са тези, които имат най-висок резултат.

Кандидатите за членове на ВСС от квотата на прокурорите са: Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов, който е и председател на Асоциацията на прокурорите; Пламен Петков, прокурор в Софийска районна прокуратура; Добринка Калчева, прокурор в Апелативна прокуратура Пловдив; Апелативният прокурор на Варна Владимир Чавдаров; заместник окръжният прокурор на Ямбол Димитринка Шкодрова-Георгиева; заместник главният прокурор Красимира Филипова; европейският делегиран прокурор Станислав Стойков; прокурорът от Върховната касационна прокуратура Николай Любенов.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички