Прокурори изпуснаха Рашков, бившият МВР шеф се измъкна за „Хемус“

Призовкар направил опит да връчи призовка на Бойко Рашков, но вторият отказал

Прокурори изпуснаха Рашков, бившият МВР шеф се измъкна за „Хемус“ | StandartNews.com

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков е призован на разпит в прокуратурата заради негови изявления за нарушения по строителството на магистрала "Хемус", стана ясно от съобщение на държавното обвинение от тази сутрин.

"Софийската градска прокуратура извърши действия по призоваването на г-н Бойко Рашков съгласно установения в закона ред, за да даде сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по отделени материали от делото „Хемус“ относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9 на автомагистрала „Хемус“. Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат предоставени на компетентните държавни власти, за да се постигне правилно прилагане на закона", казват прокурорите.

На 02.12.2022 г. призовкар при СГП направи опит да връчи призовка на г-н Рашков, но последният е отказал категорично да получи призовката.

СГП напомня, че явяването на г-н Рашков пред прокурора и даването на сведения е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, съгласно Конституцията и законите на страната, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства за разкриване на обективната истина, че е длъжен да се яви, когато бъде призован и да изложи всичко, което му е известно, съгласно следните разпоредби:

Съгласно чл. 58, ал. 1 от Конституцията на Република България (КРБ), всеки български гражданин е длъжен да спазва и изпълнява Конституцията и законите.

СГП призовава политиците да спазват установения законов ред в Република България.

СГП ще предприеме всички законови мерки, за да призове г-н Рашков и при неизпълнение на прокурорските разпореждания, ще бъдат наложени санкциите, предвидени в закона. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай