Прокурор проговори по делата за полицейското насилие

Делегираният прокурор Вероника Трифонова коментира отправените обвинения

Прокурор проговори по делата за полицейското насилие | StandartNews.com

Отказ от показания спря част проверките. Това заяви делегираният прокурор Вероника Трифонова в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ, коментирайки темата на деня.

Днес в Народното събрание вътрешният министър Бойко Рашков отправи остра критика към прокуратурата във връзка с разследването на полицейското насилие от протестите през лятото на 2020 г. По думите му държавното обвинение са знаели за записите с насилие, но са ги укрили.

„Делегиран прокурор на Европейската прокуратура е поел случая и е решил веднага и бързо – да прекрати преписката. Тоест, те не са имали образувано досъдебно производство, Трифонова се казва“, каза Рашков пред депутатите.

Делегираният прокурор Вероника Трифонова коментира отправените обвинения. По думите й има образувано досъдебно производство, а изнесената от Рашков информация не е коректна.

„Като прокурор в районна прокуратура аз съм наблюдавала една проверка, която първоначално се е водила от СДВР. Аз съм иззела проверката от СДВР и съм я възложила на Вътрешна сигурност. Смятам, че така е правилно, а не СДВР да проверяват собствените си служители“, каза прокурорът.

Тя обясни, че за едно от пострадалите лица е образувано досъдебно производство за лека телесна повреда, като категорично отрече това да се е случило наскоро. Трифонова обясни, че е постановила да се разпитат свидетели и да се извършат експертизи, които да докажат кой е евентуалният извършител.

„За две от другите лица е постановен отказ, защото явявайки се в Дирекция Вътрешна сигурност, те собственоръчно са отказали да дадат сведения за случилото се“, уточни Трифонова, но не назова имената на пострадалите. Каза само, че това са двама от пострадалите под колоните на МС.

По-късно от прокуратурата посочиха инициалите на лицата, чиито преписки са прекратени - Ц.Ц. и А.Н. Освен заради отказа им да дадат показания, в съобщението се уточнява, че разследването е спряно и заради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях.

Досъдебно производство е образувано по случая на Е.М.

Трифонова допълни, че след прекратяването на проверката по тези два случая, тя е изпратила на лицата прокурорски акт, с който могат да защитят правата си.

„Не знам дали има повдигнати обвинения, защото към момента на образуване аз не съм повдигала обвинения. Не мога да съм категорична, че съм гледала същите кадри. Гледала съм сходни кадри преди повече от осем месеца. Точно заради тях съм преценила, че има данни за извършено престъпление, спрямо едно от лицата, за които е трябвало аз да се произнеса“, уточни Трифонова.

Тя уточни, че на гледаните от нея кадри не е установила да има удари срещу другите две лица, за които е трябвало тя да се произнесе.

Прокурорът допълни, че нейни колеги са водили също разследвания за превишаване на служебни правомощия от униформени по време на антиправителствените протести, но няма информация за развитието им.

Относно сниманото от униформен момиче, Трифонова заяви, че това е унизителен акт. „В случая би трябвало да се преследва като обида“, уточни тя. Прокурорът не пожела да коментира информацията, че един от наказаните полицаи е нает в Бюрото за защита на свидетели към държавното обвинение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай