Прокуратурата поиска по-мека присъда за полицая, убил бебе на пътя

Прокуратурата поиска по-мека присъда за полицая, убил бебе на пътя | StandartNews.com

Изненадващ обрат настъпи по делото срещу бившия граничен полицай Костадин Стоянов, който уби бебе на тротоара в село Крушевец. Подсъдимият обжалва постановената присъда от 11 години затвор и получи подкрепа от държавното обвинение. Според апелативния прокурор Емил Христов извършеното от Стоянов неправилно е било квалифицирано като "особено тежък случай". Той посочи, че първоинстанционният съд не е изследвал задълбочено формата на вината посочена само като непредпазливост, която според него била "несъзнателна непредпазливост". Прокурорът смята още, че при постановяване на своето решение Апелативният съд би трябвало да цени и чистото съдебно минало на подсъдимия.

Магистратът поиска обвинението срещу бившия граничен полицай Костадин Стоянов да бъде преквалифицирано и да не се счита за особено тежък случай. Ако това се приеме, наказанието ще попадне в границите на друго наказание от 3 до 10 години, вместо сега определеното от 5 до 15 години.

Мнението на прокурора е, че не може да се съди за деянието и като особено тежко само въз основа на причинените причинноследствени последици от него. Адвокатът на Стоянов също смята, че присъдата е тежка и несъотносима към извършеното деяние и личността на подсъдимия.

Подсъдимият пък поиска да бъде отменена присъдата и делото да бъде върнато за ново разглеждане или да се приложи Закон за по-леко наказуемо престъпление, а наказанието да бъде намалено. Стоянов поиска още да бъде намалена и сумата присъдена да заплати като адвокатско възнаграждение на частните обвинители до минималните размери посочени в Наредба №1/2014 год.

Адвокатът му Благой Потеров пледира, че присъдата е постановена при допуснато съществено процесуално нарушение, довело до ограничаване правото на защита на Стоянов. Според него това произтича от вписаното в диспозитива й квалифициращо обстоятелство „пешеходна пътека", което не съответства на повдигнатото обвинение и липсва в обвинителния акт. Той изтъкна, че в случаят съдът е бил предубеден и е постановил присъда без повдигнато обвинение, което води до отмяна й и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

Защитникът смята още, че на подсъдимия не е бил осигурен справедлив наказателен процес и той е получил наказание при непълнота на доказателствата по делото, тъй като данните за наличие на алкохол и наркотици в кръвта при настъпването на произшествието били неверни. По негово мнение има нарушение при вземане на кръвната проба и Наредбата регламентираща това, което дава основание за недостоверност на получените резултати и следва те да не бъдат ценени от съда.

Семейството на 11-месечната Красимира поиска увеличаване на наказанието от 11 на 15 години затвор и осемнадесет години лишаване от правото да управлява моторно превозно средство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай