Примката се затяга. Шпионският скандал в Лондон влиза в съда

Тежки дни за петимата българи

Примката се затяга. Шпионският скандал в Лондон влиза в съда | StandartNews.com

Петимата български граждани, живеещи във Великобритания и обвинени в шпионаж в полза на Русия, ще се явят днес в Магистратския съд в Уестминстър в централен Лондон, предаде БНР.

От Кралската прокуратура обявиха, че наказателните производства срещу петте лица са активни и всеки има право на справедлив процес.

Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, графство Норфолк, 41-годишният Бисер Джамбазов и 31-годишната Катрин Иванова - и двамата от западния лондонски квартал Хароу, 31-годишният Иван Стоянов от Грийнфорд, западен Лондон и 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, северозападен Лондон се очаква да бъдат обвинени в престъпления, съгласно член 1 от Закона за наказателно право от 1977 година. Това означава "участие в заговор за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на вражеска държава".

На Русев, Джамбазов и Иванова бяха повдигнати обвинения на 11 февруари 2023 г. за притежание на фалшиви документи за самоличност с неуместни намерения. За ареста на тримата се разбра в средата на август.

Според британските власти става дума за периода август 2020 година и февруари тази година. Смята се, че петимата представляват шпионска клетка, чийто ръководител е Орлин Русев.

Завеждането на дела за шпионаж в британските съдилища е много рядко, като случаите на шпионаж от чужестранни граждани често се решават директно чрез експулсиране.

Отношенията между Лондон и Москва са обтегнати вече повече от десетилетие, особено заради извършеното през 2006 г. на британска територия отравяне на бившия агент на руските служби за сигурност Александър Литвиненко, и на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал през 2018 г. Те обаче се влошиха рязко след нахлуването на руските войски в Украйна през февруари миналата година.

Лондон вече предяви обвинения срещу трима руснаци, които според него са служители на руското ГРУ, за опита за убийство на Скрипал, при който беше използвано бойното отровно вещество "Новичок".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай