Прегазената Лора виновна, че е убита

Прегазената Лора виновна, че е убита | StandartNews.com

Мотористът, прегазил Лора Казанлиева от Варна, ще лежи с половин година по-малко. Това става ясно от решение №300 от 21 март 2016 г. на тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС). Магистратите са намалили присъдата на Варненския апелативен съд от 2 години и половина затвор на 2 години на Диян Станчев, убил на пешеходна пътека 20-годишното момиче. Върховните магистрати са оставили в сила останалата част от присъдата, с която подсъдимият Диян Станчев е лишен за 4 години от правото да управлява МПС, съобщават от съда.

Решението не подлежи на обжалване и протест.

Инцидентът стана на 17 юли 2011 година. Според обвинението при управление на мотоциклет "Хонда" при приближаване към пешеходна пътека Станчев не пропуснал преминаващото момиче, нарушил правилата за движение, превишил разрешената скорост и по непредпазливост причинил смъртта му. Още същата година първоначално Варненският окръжен съд одобри споразумение между подсъдимия и прокуратурата за наказание от две години лишаване от свобода. Изпълнението на присъдата бе отложено за срок от 4 години. Съдът отне шофьорската книжка на Станчев за две години. Наказателното производство беше прекратено. През 2012 година обаче ВКС възобнови делото и го върна за ново разглеждане от друг състав на Варненския окръжен съд. Той отново произнесе същата присъда. На следващата година Варненският апелативен съд я отмени изцяло и отново върна делото на първата инстанция за разглеждане. В края на октомври 2013 г. друг състав на Варненския окръжен съд наложи на Станчев ефективна присъда от две години и шест месеца. Тя бе потвърдена изцяло от апелативния съд след няколко съдебни заседания през 2014 и 2015 година.

Според решението на висшите магистрати, оповестено днес, от страна на убитата Лора "е налице съпричиняване, тъй като пострадалата, без да се огледа, е предприела пресичане, като не се е съобразила с разстоянието до приближаващото ППС и неговата скорост на движение, и е попаднала в опасната зона за спиране". "Правото на предимство на пешеходците, както и на водачите на пътни превозни средства, е абсолютно по своето съдържание, но относително по своя ефект", пише в решението на съда. Съдът намери, че смекчаващи вината обстоятелства са чистото съдебно минало на подсъдимия, липсата на други нарушения на Закона за движение по пътищата, добрите характеристични данни и изразеното съжаление. В мотивите на съда се посочва обаче, че шофьорът не е имал голям стаж зад волана, но е познавал добре пътя, по който минава, както и че в района има пешеходна пътека.

Решението е подписано с особено мнение от съдия Севдалин Мавров, който не споделя, че има съпричиняване на престъпния резултат от страна на пострадалата. Съдията счита, че "ударът е бил непредотвратим, но това се дължи единствено и само на движението на Станчев с превишена скорост от 87.9 км/ч в рамките на населеното място". Според него не може да се изисква от пешеходците вярна преценка за всички характеристики на приближаващи МПС, още по-малко, да са в състояние да преценят скоростта им на движение.

"Отчаяна и изцедена - така мога да опиша начина, по който се чувствам. С това решение съдът каза на всички джигити, че могат свободно да газят хора на пешеходните пътеки и ще им се размине тежкото наказание", заяви шокирана Нели Петрова, майка на прегазената на пешеходна пътека във Варна Лора пред сайта petel.bg. Жената, която в момента е депутат от ГЕРБ, настоява за среща с министъра на правосъдието Екатерина Захариева, защото иска да я запознае с решението на съда. Петрова знае, че решението няма как да бъде променено. Иска да продължи да дава гласност на случая и да се бори в името на паметта на покойната си дъщеря.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай