Полякът Войчек влезе в съда и пита колко пари трябва да даде

Полякът Войчек влезе в съда и пита колко пари трябва да даде | StandartNews.com

67-годишният полски гражданин Войчек Майевски влезе в Съдебната палата и шокира съда с още щом си отвори устата. Полякът явно така и не разбира в какво е обвинен. Още преди започването на заседанието на мярката за неотклонение той се обърна към съда и попита колко пари трябва да даде. Не стана ясно какво визира - размера на гаранцията или евентуална глоба за деянието, съобщава Флагман.БГ.

Строгият, но справедлив съдия Георги Пепеляшев запази самообладание и му обясни дали ще бъде парична гаранция или друга мярка ще реши съдът, след като изслуша защитата и прокуратурата.

Държавното обвинение, в лицето на Красимира Кателиева, пледира Войчек да остане задържан под стража, предвид опасността да напусне страната или да се укрие.

Той е подсъдим по член 341 А, ал. 2, по който го грози от 3 до 15 години ефективна присъда. Точните думи на Войчек към стюарда Шенислав Овчарник били, че самолетът може и да не стигне Египет, защото имало бомба, обясни прокурор Кателиева.

Според адвокат Тодоров, който е защитник на полския гражданин от експозето на прокуратурата вярно било само, че срещу Войчек има повдигнато обвинение. Полякът никога в никакъв случай не е казал, че в самолета има бомба, пледира защитата.

Той говорел със свой приятел и обсъждал новината за взривения руски самолет от Египет. Думите му били чути от стюарда Пшенислав, който ги интерпретирал неправилно, предал на старшата стюардеса, а оттам тя на пилота, след което последвал извънредното приземяване на самолета, твърди адв. Тодоров.

Той предложи няколко варианта на съда за по-лека мярка, включително на предоставяне на собствен имот на полския гражданин до приключването на делото му в България. Адвокат Тодоров подчерта, че в българското законодателство няма изрична забрана за използване на думата "бомба" и в случая действително ставало въпрос за неправилна интерпретация.

"Извинявам се много за недоразумението", каза 67-годишният поляк и настоя за по-лека мярка, защото не бил добре със сърцето, а и се влошавало психическото му състояние. Дали съдът ще го пусне под гаранция или ще го задържи под стража ще стане ясно в 11,30 ч., когато съдия Пепеляшев ще прочете определението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай