Полфрийман си тръгна от Бусманци, остава в София

Той няма да се прибере в родината си, докато ВКС не реши дали да възобнови делото за освобождаването му

Полфрийман си тръгна от Бусманци, остава в София | StandartNews.com

Джок Полфрийман напусна центъра за настаняване на чужденци в Бусманци и ще чака на свобода решението на Върховния касационен съд (ВКС) за предсрочното му освобождаване от затвора. От дирекция „Миграция“ на МВР обаче конфискуваха паспорта му и той не може да напусне страната, докато е на външен адрес.

Това означава, че австралиецът няма да се прибере в родината си, докато ВКС не реши дали да възобнови делото за освобождаването му. След като беше освободен Полфрийман каза, че ще остане при приятели, а желанието му е и да живее постоянно в България и да продължи да се занимава с Българското затворническо дружество, което защитава правата на затворниците. Желанието му било да отвори офис в София, който да се занимава с проблемите на лишените от свобода. Той обясни още, че не се страхува да излезе по улиците и посочи за пример 3 пъти, в които е бил пускан в отпуск от затвора и 5 дни се е движил свободно без надзор и без електронна гривна.

„Не се страхувам за живота си, защото имам доверие в българския народ, който ме е пазил 12 години. Ако имах избор бих останал в България. За тези 12 години само българи ми помагаха, австралийците ме търсят от съвсем скоро“, каза австралиецът и заяви, че ще продължи да изплаща обезщетението от 400 000 лева на семейството на убития от него Андрей Монов.

До излизането на Полфрийман се стигна, след като адвокатът му Калин Ангелов подаде молба за настаняването му на външен адрес, за което съобщи по-рано днес вътрешният министър Младен Маринов.

„Вчера адвокатът на Полфрийман е внесъл искане той да бъде освободен и да бъде настанен на външен адрес. Процедурата е в ход, трябва да се изпълняват определени изисквания, за да се случи това. Днес очаквам доклад от директора на дирекция „Миграция“ дали са изпълнени всички условия и да се изпълни процедурата“, обясни Маринов, цитиран от сайта news.lex.bg.

Пред „Лекс“ адвокат Ангелов потвърди искането, но отказа повече информация, докато няма официално решение на дирекция „Миграция“. По-късно Калин Ангелов съобщи през профила си във Фейсбук, че МВР обискира Полфрийман, за да му конфискува паспорта. Шефът на „Миграция“ Николай Николов коментира по-късно, че паспортът на Полфрийман е отнет, защото не го е предал доброволно, каквито са изискванията. При обиска му, у него са били открити и четири мобилни телефона, един от които и с камера, което по думите му е напълно забранено. Николов обясни, че временно е спряна и процедурата по експулсиране на австралиеца.

Полфрийман беше отведен в Бусманци, след като през септември Софийският апелативен съд (САС) го освободи предсрочно от затвора, където изтърпяваше 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Австралиецът обаче нямаше редовни документи и затова беше настанен в Бусманци, а когато му беше уреден паспорт, се оказа, че има две забрани за напускане на страната. По една от тях Софийският градски съд се произнесе, че е отпаднала още с присъдата, с която беше окончателно пратен в затвора през 2011 г. Втората пък е издадена от прокуратурата след влизане в сила на присъдата и целта ѝ е била осигуряване на изпълнението на наказанието.

След като беше освободен, Полфрийман подчерта, че за 26 дни в Бусманци, никой не го е питал дали има паспорт.

Междувременно адвокат Ангелов беше подал молба до Административния съд София-град, в която искаше шефът на дирекция „Миграция“ на МВР да бъде задължен да освободи Полфрийман от Бусманци, тъй като държането му там е противозаконно, като защитникът многократно заяви, че австралиецът е отвлечен от българските власти. Съдът отхвърли обаче искането, като се мотивира, че настаняването се основава на закона за чужденците и действията на властите са в изпълнение на издадени заповеди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай