Показаха в съда филм и дрехите на Вероника

Показаха в съда филм и дрехите на Вероника | StandartNews.com

Убиецът Зико се разкайва, може да лежи 30 години

Четат присъдата днес, роднините искат доживотен затвор

Колко години ще лежи в затвора Илиян Здравков за убийството на 23-годишната студентка Вероника ще стане ясно днес. Това реши вчера състав на Великотърновския окръжен съд. Делото се гледа по съкратената процедура, след като подсъдимият призна вината си. Заради това максималното наказание за подобно престъпление може да бъде намалено с 1/3. Така ромът Илиян може да получи максимум до 30 години лишаване от свобода. "Съжалявам, малко е да кажа, че съжалявам", каза в съда Здравков, известен с прозвището Зико. Просълзеният баща на убитото момиче Трайчо Трайков обаче бе категоричен: "Не му вярвам, че съжалява. През цялото време не трепна".

"Как да приема извинение от убиеца на дъщеря ми Илиян Здравков? Да не ме е настъпил, или да ме е ритнал? Той е пребил зверски детето ми, а сега ще се отърве със съкратено следствие и по-лека присъда". Това заяви пред Съдебната палата във Велико Търново бащата на убитата Вероника по повод разпространеното от адвоката на убиеца Илиян Здравков намерение той да поиска публично извинение за злодеянието. Около тридесетина роднини, приятели и колеги на убитото момиче се събраха вчера сутринта пред Съдебната палата на мирен протест. Родителите на Вероника Трайчо и Надя Трайкови бяха категорични, че подсъдимият Илиян Здравков трябва да получи доживотна присъда без право на замяна. Роднините са изпратили до съда две подписки, в които 5800 души искат най-тежкото наказание. Почернените близки носеха цветя и портрет на покойното момиче. Минути преди процеса Петко Ганчев и инициатори от Велико Търново връчиха на бащата на Вероника подписка, подкрепена от над 4000 души, с настояване за връщане на смъртното наказание.

Здравков бе доведен в съда със засилена охрана с оковани ръце и крака, а в залата бе поставен в клетка. Той призна вината си за убийството на Вероника и поиска съкратена процедура. Неговият адвокат Кирил Станчев твърди, че Здравков се е разкайвал за престъплението, което извършил с т. нар. инструментарна агресия. "Тя е такава агресия, която като започне някакво действие го довършва докрай", обясни Станчев. Родителите на Вероника предявиха иск за 200 000 лева кръвнина.

В Съдебната палата се появи и жената, която е живяла с Илиян Здравков на семейни начала - Елка Димитрова. Жената обясни, че те имат пет деца и Илиян винаги се е държал добре с нея.

В съдебната зала бе излъчен тричасов филм на следствения експеримент, направен през март по време на разследването. Пред очите на присъстващите в съдебната зала бяха извадени и веществени доказателства - работната риза, окаляни палто и шал на момичето, както и нейните дънки. Бяха показани и сребърните бижута на студентката.
Вероника бе намерена убита в студените води на Янтра във Велико Търново навръх 3 март. Момичето изчезна дни по-рано на връщане от работа. За престъплението бе задържан 40-годишният рецидивист Илиян Здравков. Той беше арестуван в нощта на 5 срещу 6 март след опит да тегли пари с дебитната карта на Вероника. Здравков е обвинен за това, че на 28 февруари е нападнал Вероника, откраднал е дамската й чанта с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута, тоалетна вода и други лични вещи на обща стойност над 400 лв. След грабежа е убил момичето с няколко удара с брадва в главата, става ясно от обвинителния акт. Веществени доказателства, ДНК експертиза и следствен експеримент подкрепят обвинението. Роденият в Полски Тръмбеш Здравков има богато криминално досие. Той е осъждан 6 пъти за кражби и грабежи. Последното си наказание изтърпял в затвора в Ловеч на 6 януари т.г. По време на убийството Здравков е трябвало да бъде зад решетките, тъй като месец по-рано е осъден от Районния съд в Казанлък на година и четири месеца решетки. Бил е обявен за издирване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай