Петима отиват на съд за 22 млн. лв. данъчни измами

Шефът на групата организирал регистрирането на 12 фирми от типа "липсващ търговец"

Петима отиват на съд за 22 млн. лв. данъчни измами | StandartNews.com

Спецрокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу петима души за участие в организирана престъпна група, създадена с цел избягване установяването и плащането на ДДС в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата.

Групата е съществувала от февруари 2011 г. до януари 2015 г., като е избегнала плащането на задължения по Закона за ДДС за над 22 млн. лв. Те били ползвани като данъчен кредит от две действащи търговски дружества, собственост на участник в групата.

Ръководителят на групата организирал регистрирането на 12 фирми от типа "липсващ търговец" на името на подставени лица с нисък социален статус, без дейност, активи и служители. Целта на кухите дружества била да поставят началото на неистински документален поток и неправомерно да формират данъчен кредит на действащите фирми.

Групата намирала "собственици" и регистрирала на тяхно име кухите търговски дружества. Осигурявани били и неистински документи - договори за консултантска дейност и други разнообразни услуги, фактури за фиктивни доставки и за покупка на машини (средно по 100 фактури на месец), ЧМР, товарителници и пр.

За счетоводството били наемани външни експерти, които не подозирали, че обработват неистински документи. Собственикът на действащите дружества внасял месечните справки-декларации по ЗДДС, които винаги отчитали висок оборот и ниска печалба.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай