Перата с домашен арест, рецитира Вапцаров

Перата с домашен арест, рецитира Вапцаров | StandartNews.com

Петър Низамов-Перата, който бе задържан за незаконен арест на бежанци, напусна килията. Той ще смени решетките с по-леката мярка "домашен арест". Решението бе взето от районния съд в Малко Търново, но от прокуратурата бяха категорични, че ще обжалват и ще настояват за постоянно задържане под стража. В края на следващата седмица окръжният съд в Бургас ще реши окончателно дали Перата ще остане със сегашния домашен арест или отново ще влезе в килия.

Пред сградата на съда в Малко Търново в петък се разигра истински спектакъл. Петър Низамов влезе в съдебната зала с мощен вик "Да живее България!". Десетина от аверите му бяха дошли да го подкрепят с плакати с надписи "Перата на свобода", и "БХК - предатели и агенти на ЦРУ". Агитката развя национални трибагреници и скандираше "Пуснете Перата". Пред съда Низамов заяви, че не се признава за виновен. Той продължи да твърди, че е реабилитиран по право за стари присъди, поради което погрешно го третират като човек с криминално минало. Двамата адвокати, които го защитават, заявиха, че така нареченият граждански арест не представлява престъпление и клиентът им не е нарушил с нищо закона, като цитираха практика на ВКС.

Прокурорът по делото Райко Стоянов категорично настояваше до последно, че Низамов трябва да остане с постоянна мярка "задържане под стража". Той подчерта, че обвиняемият има три влезли в сила присъди и има реална опасност да извърши ново престъпление, ако бъде освободен. Към момента Петър Низамов има три обвинения за противозаконно лишаване от свобода на тримата афганистанци, които беше "арестувал" със "свински опашки".

Разследващите обаче продължават да нищят случая и до броени дни е твърде вероятно срещу Низамов да бъдат повдигнати още обвинения. Според събраните данни най-вероятно поредното обвинение ще бъде за побой, тъй като бежанците са заявили, че са били бити. Не е изключено той да бъде подведен под отговорност и за превишаване на правата, коментираха запознати.

Междувременно стана ясно, че е разпознат още един от хората на Низамов, които са участвали в заляването на мигрантите. Той обаче е привлечен само в качеството на свидетел и срещу него няма да бъде повдигано обвинение. Причината е, че тримата афганистанци са го разпознали и са разказали, че той е пристигнал доста по-късно, когато те са били вече завързани. Освен това се държал добре и дори им дал вода.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай