Отсрочка до август за ДДС измамите на Гриша (ОБЗОР)

Отсрочка до август за ДДС измамите на Гриша (ОБЗОР) | StandartNews.com

Фалстарт на "захарното дело", петима подсъдими нямаха призовки

Заплахата за убийство към ексшефа на НАП била заблуда на МВР според адвокат Татяна Дончева

Бизнесменът Гриша Ганчев ще диша спокойно до 4 август, за когато бе отложено делото за данъчни измами, източване на ДДС от захар и участие в организирана престъпна група. Ганчев е един от общо десетимата подсъдими, заедно със сина си Данаил, който е изпълнителен директор на една от фирмите, търгуващи със сладката стока.

На практика заседанието по делото вчера е било насрочено чисто формално, за да се спази срокът след влизането на обвинителния акт в съда. Магистратите обаче имали още време за предявяване на обвиненията срещу членовете на групата. Затова се оказа, че 5-има от тях не са били запознати с обвиненията официално и нямаха призовки за заседанието. Независимо от това, те дойдоха в залата, но по чисто формални съображения бе насрочено ново заседание на 4 август.
На заседанието липсваше и бившият шеф на НАП Красимир Стефанов, който е свидетел заради закана за убийство. Тя е отправена от Гриша Ганчев към трето лице и едно от обвиненията срещу него.

Ще го изкормя тоя твоя човек, червенобузест!

Ще му разпоря корема рано или късно! Това трябва да ти е ясно!", гласяла репликата, изречена по телефона малко преди 13 ч на 11 май 2012 г. пред техен общ познат.
"Стефанов на два пъти при разпитите е заявил, че няма никакви претенции и че е бил заблуден. Не казва от кого, ама от цялата случка излиза, че от полицията и от ръководството на МВР, което тогава му е обяснило, че нещо е така, както не е", заяви вчера адвокатката на Гриша Ганчев Татяна Дончева. Тя започна да кара червен джип "Грейт Уол", след като пое защитата на собственика на "Петрол". Дончева обвини прокуратурата за невъзможността делото да започне в съда. Според нея това било заради "хронични травми на обвинението, което се забавя на стартовото блокче или стъпва накриво".
Обвинението срещу Ганчев и групата е за избягване на установяването и плащането на данъци за общо 711 580,56 лева, което ставало чрез продажба на захар без фактури, произведена в бургаските и девненските заводи. В обвинителния акт срещу Ганчев са повдигнати общо 3 обвинения - за ръководител на престъпната група, за това, че при условията на продължавано престъпление, в съучастие като подбудител, умишлено склонил сина си Данаил Ганчев, Емилия Станоева и Милко Димитров да избегнат установяването и плащането на данъците на "Литекс Комерс" АД, както и за заканата с убийство над Красимир Стефанов.
Данаил Ганчев, Милко Димитров и Емилия Станоева са изпълнителни директори на "Литекс Комерс" и са обвинени за участие в групата като извършители на данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност са повдигнати срещу Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на "Литекс Комерс" АД и член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева. За участие в групата е обвинен и Тодор Симеонов.
Разследването установило, че продажбата на захар, не малка част от която без издаване на фактури, е ставало чрез фирмите "Симек" ЕООД, "Никдоналд Комерс" АД и "Лозев" ЕООД, поясняват от прокуратурата.
Първоначално обвинителният акт бе внесен в съда на 30 декември м.г., но той бе върнат на Специализираната прокуратура за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.
На 8 октомври Ганчев и още 6-има обвинени се възползваха от измененията в НПК. Те поискаха делото или да бъде вкарано в съда или прекратено, защото разследването тече повече от 2 г. След това то бе вкарано в съда.
Синът на Ганчев и още 6-има бяха арестувани през май 2012 г. На Гриша Ганчев пък

бе наложена рекордна гаранция от 300 000 лв.

за да остане на свобода.
По време на мерките за неотклонение стана ясно, че е предаден от управител на един от захарните му заводи. По време на разпитите изпълнителният директор, който е сред доверените лица на Ганчев, заявил, че не прави нищо без съгласието на шефа си.
Първоначално сред задържаните бе и считаният за дясна ръка на Гриша - Милко Талев. Именно от записан разговор между него и Данаил Ганчев тръгна и разследването за захарната афера. СРС-тата свидетелстват как двамата се уговарят какви суми да бъдат прехвърлени, а след това и изтеглени на каса. Става въпрос за финанси между 30 и 40 000 лв. Те са вкарани в банкови сметки от фиктивни фирми, които нямат търговска дейност, служители на щат, и са използвани само за да надуят изкуствено цените на стоката. Така на книга фирмите на Ганчев успявали да увеличат ДДС-то, което държавата им дължи. Другата схема на измамата била липсата на фактури за около 80 на сто от продажбите. Според разкритата от прокуратурата схема камионите със захар за преработка били придружени с необходимите фактури и товарителници. Бумагите обаче били изхвърляни веднага след пристигането на товара в заводите за преработка. Така групата криела дължимо ДДС и данък печалба.

Друг доверен човек накиснал Ганчев

и за отправена заплаха срещу бившия директор на НАП Красимир Стефанов. Бизнесменът избухнал само ден след ареста на сина си Данаил на 10 май, който е сред управителите на фирмата "Литекс комерс". В заканата дори не е споменато името на Красимир Стефанов. Според Наказателния кодекс, за да бъде квалифицирана като заплаха за убийство, репликата трябва да е отправена лично към заплашваното лице. Общият приятел на Ганчев и Стефанов цяла седмица се колебал дали да сподели за "изкормването". Предал думите на Гришата на шефа на НАП едва на 18 май. За посредника се говори, че до 2002 г. е бил шеф на дирекция "Големи данъкоплатци" в София, а сега е сред управителите на една от големите застрахователни компании у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай