Осъдиха социален шеф за педофилия

Осъдиха социален шеф за педофилия | StandartNews.com

35-годишният шеф на службата за социално подпомагане в Лом Асен Методиев е осъден на 18 месеца затвор условно при 3-годишен изпитателен срок за разпространение на детска порнография в интернет, съобщиха от съдебната палата в града. Решението на районния съд е постановено в края на миналата седмица. Не съм виновен, ще обжалвам пред окръжния съд в Монтана, обяви социалният директор.

Скандалът гръмна през май 2012 година, когато Методиев бе разкрит като потребител с псевдоним Asyobg. Разкритието прави не българска, а новозеландска служба за борба със сексуалната експлоатация на деца в интернет. Неин агент под прикритие влязъл във връзка с Asyobg, който имал в профила си 1500 файла със секссцени с деца. По информация на чуждата служба българската ГДБОП открива, че адресът е на Асен Методиев, шеф на социалната служба в Лом. От дома му са иззети 2 компютъра, дискове, флашки, в които били открити 7387 файла с детска порнография. Спецове на отдела за компютърни престъпления са установили, че Методиев се свързвал с непълнолетни момчета, които успявал да убеди да се събличат и да извършват сексуални действия пред камера. Той ги записвал и качвал в интернет. Поддържал е връзка с около 400 педофили от различни страни.

Делото срещу него започва през 2012-а, но е прекратено. По настояване на окръжния съд то е възобновено през 2013-а. До решение се стига едва в началото на ноември. Районният съд в Лом го гледа при закрити врати заради кадрите с деца, които са приложени като доказателства за вината на социалния шеф. Асен Методиев отрича да е част от порномрежа, затова ще оспорва решението. В момента той продължава да ръководи социалната служба, към която се числи и отделът за закрила на детето. Твърди, че решението е дискриминация към него, тъй като е ром. Асен Методиев ръководи службата от 4 години, а преди това е бил неин редови служител. На колегите и съгражданите си е познат като тих и кротък човек. Има висше образование - специалност социални дейности.

Запознали сме агенцията за социално подпомагане със случая. От нея зависи дали Методиев ще бъде отстранен от поста си, съобщи Стефка Александрова, директор на областната служба за социално подпомагане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай