Оправдаха кмета на Ямбол Славов по делото "Диана Комерс"

Оправдаха кмета на Ямбол Славов по делото "Диана Комерс" | StandartNews.com

Прокуратурата готви протест пред ВКС

Кметът на Ямбол Георги Славов бе оправдан по делото "Диана Комерс" след исторически процес, продължил повече от 5 години. Апелативните магистрати в Бургас отмениха издадената от Ямболски окръжен съд присъда от 3 години и 8 месеца затвор и признаха Славов за невинен по обвинението в престъпление по служба.

Решението на апелативните магистрати бе взето, след като в понеделник в съдебната зала бяха разпитани вещите лица, изготвили три експертизи.

Делото срещу Славов се води заради сключен договор между община Ямбол и фирма "Диана Комерс I" ЕООД, с който на общината е нанесена щета за над 2 млн. лева. Договорът предвижда, че фирмата трябвало изгради улични водопроводи и улична канализация по улица "Ген. Заимов" и ул. "Граф Игнатиев" в Ямбол. Според обвинението обаче, кметът е възложил изпълнението на фирмата, а едва след това, фиктивно, е възложена и обществена поръчка.

Експертите по едната от назначените експертизи заявиха пред съда, че не могат нито да потвърдят, нито да отрекат наличието на щета за общината от действията на кмета Славов. Колегите им, работили по втората финансово-счетоводна експертиза смятат, че е налице нарушение на финансовата дисциплина.

Делото срещу Ямболския кмет стига два пъти до ВКС и бе връщано заради допуснати процесуални пропуски. След оправдателната присъда, държавното обвинение се готви за протест пред върховните магистрати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай