Огнян Донев се изправя пред Темида

Огнян Донев се изправя пред Темида | StandartNews.com

Делото срещу олигарха Огнян Донев и изпълнителния директор на "Телсо" АД Борис Борисов е насрочено за 29 януари, съобщиха от Софийския градски съд. Процесът е заради укрити над 63 млн. лева данъци и трябваше да тръгне преди края на миналата година, но се провали заради скандалната съдийка Даниела Борисова. Дамата в черна тога забави старта на делото, което даде основание на прокуратурата на 21 декември да поиска отвода й. От съда обясниха, че Борисова все още обмисля дали да се оттегли. Тя е решила да изслуша страните в процеса и ако искането за отвод бъде поддържано, ще се произнесе по него. Делото беше внесено в съда на 30 юли 2015 г. Три месеца по-късно съдия Борисова го върна на прокуратурата заради нарушения, допуснати при разследването, но на 30 ноември Софийският апелативен съд отмени определението й. Реши, че обвинението е точно и ясно и даде указания делото да се гледа. Обвиненията срещу Донев и Борисов бяха повдигнати през 2012 г. заради укриването на

близо 63 млн. лева. Според прокуратурата това е станало през 2007 г., когато Донев, като изпълнителен директор на "Елфарма" АД, не посочил в данъчна декларация увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 418 531 500 лева. Увеличението е от извършени 7 блокови сделки с акции извън регулирания пазар, като акциите са продавани за по 1 лев. Сделките са с акции от капитала на "Софарма" АД и са извършени с "Телсо" АД "Телекомплект" АД, "София" АД, и "Софстрой" АД.

Обвиненията срещу Борис Борисов са, че не платил близо 7,5 млн. лева данъци след две сделки с акции на "Софарма", от които не декларирал увеличение на годишния финансов резултат на дружеството в общ размер от 74 831 051, 94 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай