Вторник,

Обвинението разкри как ще връща хванатия в Узбекистан двоен убиец

От: Иван Ангелов -
1836
Обвинението разкри как ще връща хванатия в Узбекистан двоен убиец
A
A
A

Ще бъдат изпратени документи за екстрадирането на Илиян Тодоров (на снимката) съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г.. Това съобщи пред бТВ говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Илиян Тодоров е задържан на 1 март на летището в столицата на Узбекистан Ташкент при проверка на „изход“ с полет за Истанбул. В хода на проверката е установено, че паспортът му е подправен. Заради това той е задържан.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.

Припомняме, че двойното убийство пред дискотека „Соло“ бе извършено на 18 април 2009 г. Тогава след скандал с нож бяха наръгани Васил Александров и хокеиста Кирил Въжаров, които починаха. Техен приятел също бе нападнат, но оцеля.

Илиян Тодоров е арестуван и обвинен, а по-късно и изправен пред Софийския градски съд. На 9 декември 2011 г. обаче съдия Румяна Ченалова и председателстваният от нея съдебен състав го оправдават за двете убийства. Той излиза на свобода.

През декември 2013 г. обаче Върховният касационен съд го осъжда на доживотна присъда. Оттогава до днес обаче от Тодоров няма и следа.

"Той беше обявен за международни издирване с европейска заповед за арест и червен бюлетин по повод убийството на две лица и опит за убийство на трето лице", заяви Сийка Милева.

Тя допълни, че прокуратурата на Република България официално е информирана от „Интерпол“ Ташкент за задържането му.

"Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев ще поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев", добави говорителят на главния прокурор.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com