Неочаквано решение на съда за Nexo, изненада с гаранциите

Потвърдени от съда са наложените от прокуратурата забрани на двамата да напускат страната

Неочаквано решение на съда за Nexo, изненада с гаранциите | StandartNews.com

Градският съд в София измени взетите от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лева на двамата обвинени по случая "Nexo" и ги намали на 150 000 лв. за Траян Николов и 100 000 лв. за Калин Методиев.

Според съдебния състав има обосновано предположение двамата да са съпричастни към част от обвиненията, които са им предявени. Също така има доказателства за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари. Според съда обаче няма доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки, без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Потвърдени от съда са наложените от прокуратурата забрани на двамата да напускат страната, тъй като има опасност да се укрият.

Четирима души са с повдигнати обвинения за участие в престъпна група с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз във връзка с разследването срещу крипто платформата Nexo. На двама от тях им беше наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалваха мярката в съда, а другите двама се издирват. Съдията, който първоначално беше разпределен да гледа жалбите по паричните гаранции си направи отвод заради „публикации в медиите, които съдържат твърдения, неотговарящи на действителността и внушения относно безпристрастността на съда“. Поради това друг съдия пое случая.

Преди дни депутатите приеха единодушно създаването на временна парламентарна комисия по казуса Nexo. Тя трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Capital и свързаните с тях лица, във връзка с извършване на потенциална незаконна дейност, включително връзки с лица и структури, финансиращи тероризма и организираната престъпност, както и финансирането от тях на политически партии и други юридически лица в България. На 25 януари се проведе първо заседание на комисията, на което беше изслушан председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай