Мъж с 50 000 лв. глоба за незаконен добив на гнайс

Мъж с 50 000 лв. глоба за незаконен добив на гнайс | StandartNews.com

Административният съд в Благоевград постанови 50 000 лева глоба за незаконен добив на гнайс в община Сатовча. Огромната санкция е наложена на И. Д., който е спипан на 11 септември 2013 година от служители на Министерството на икономиката да управлява багер „Либхер 902".

Кофата на машината била пълна със скалнооблицовъчен материал - тикли. Наблизо имало още багер хидрочук, марка „Либхер", без регистрационна табела и обозначителни знаци, и един товарен автомобил „Камаз". Установено е, че мъжът няма договор за концесия за извършване на такава дейност. Той е хванат в нарушение в землището на село Фъргово. Проверяващите направили снимков материал, съставили акт на нарушителя и с това приключила проверката.

Санкционираният мъж обжалвал наказателното постановление за 50 000 лева и Районният съд в Гоце Делчев го отмени. Мотивът на магистратите бе, че събраните по делото доказателства не установили по категоричен начин, че мъжът е извършвал добив към момента на проверката. Проверяващите не констатирали реален добив на скали, а само, че кофата на багера е пълна с гнайс. Магистратите в Благоевград обаче приеха, че колегите им от Гоце Делчев са направили неправилни правни изводи и потвърдиха огромната глоба на нарушителя. Според тях е безспорно, че подсъдимият е добивал скалнооблицовъчни материали.

Съдът прие и извънсъдебното признание на мъжа, че основото му занятие е добив и продажба на камък без концесионен договор, но затова пък имал устно разрешение от депутати от ГЕРБ и ДПС. Решението е окончателно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай