Магистратите искат още 90 млн. в бюджета за 2020

За 2020 г. кадровият орган настоява бюджетът на правосъдната система да е в размер на почти 860 млн. лв., докато финансовото министерство е заложило 771 млн. лв.

Магистратите искат още 90 млн. в бюджета за 2020 | StandartNews.com

С обявяването от Министерството на финансите (МФ) на проектобюджета за следващата година, по традиция се установява разминаване във вижданията на ведомството с тези на Висшия съдебен съвет (ВСС) за необходимите средства за съдебната власт, пише Правен свят.

За 2020 г. кадровият орган настоява бюджетът на правосъдната система да е в размер на почти 860 млн. лв., докато финансовото министерство е заложило 771 млн. лв. За сравнение бюджетът за изтичащата 2019 г. на съдебната власт възлиза общо на 704 млн. лв.

ВСС е заложил 811 млн. лв. за текущи разходи на съдебната власт и почти 47 млн. лв. за капиталови разходи, докато МФ е планирало 746 млн. и 24 млн. лв. Разминаване има и в приходната част, но в обратната посока – докато финансовото министерство очаква от съдебни такси да бъдат събрани 100 млн. лв., то ВСС е заложил 91 млн. лв. приходи от такси.

Разминаванията се запазват при бюджетите на всеки от органите на съдебната власт. При ВСС разликата е от над 12 млн. лв., тъй като кадровиците са заложили бюджет от 62 млн. лв., докато разчетите на МФ са за 49,5 млн. лв. С около 1 млн. лв. е разликата при Инспектората към ВСС. Планираните бюджетни разходи от ВСС за съдилищата в страната са в размер на почти 417 млн. лв., докато МФ е планирало 378 млн. лв. Разчетите за прокуратурата са съответно – 319 млн. лв. от ВСС срещу 289 млн. лв. от МФ. Съотношението се запазва и при бюджетите на ВКС, ВАС и на Националния институт на правосъдието.

Основната причина за разминаването в проектобюджетите е желанието на кадровия орган да следва планираното увеличение на възнагражденията на магистратите и служителите в съдебната власт. Както се е случвало и в предишни години, очакванията са, че и тази, след преговори между органите на съдебната и изпълнителната власти, накрая ще се стигне до компромис и разминаването в план-сметките ще бъде свито.

Финансовото министерство е планирало бюджет за Министерството на правосъдието (МП) за 2020 г. в размер на 300 млн. лв., от които 287 млн. лв. са за текущи разходи. От тази сума се покриват възнагражденията на надзирателите в затворите и на охраната на съдебната власт. МП трябва да събере над 61 млн. лв. от държавни такси, гласи още проектът на бюджет за следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай