Кирилов дава доказателства за Миталов

Ще направи поисканите от Съдийската колегия на ВСС уточнения преди изтичане на 7-дневния срок

Кирилов дава доказателства за Миталов | StandartNews.com
  • Ще направи поисканите от Съдийската колегия на ВСС уточнения преди изтичане на 7-дневния срок

Правосъдният министър Данаил Кирилов ще представи до 7 дни доказателства към искането си за уволнение на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Министърът поиска отстраняването му след като САЩ удариха на магистрата черен печат за слизане в страната заради корупция. Забрана за влизане в Щатите имат съпругата и дъщерята на Миталов. Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо лично обяви името на съдия Андон Миталов като българина с отказан достъп за влизане в САЩ заради "сериозна корупция".  

ВИЖ ОЩЕ: Панов и съдиите отърваха Миталов

Миталов стана известен с факта, че без становище на прокурор и съд пусна в Русия обвинения в шпионаж Николай Малинов, за да получи орден от Путин. Миталов направи това, въпреки че Малинов има забрана да напуска България. Правосъдният министър Данаил Кирилов поиска уволнението на съдията да уронване престижа на гилдията. Единодушно обаче с 12 гласа "за" Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) върна днес на Кирилов искането за уволнение на съдия Миталов, като поиска в 7-дневен срок министърът да посочи причините за своето настояване.

ВИЖ ОЩЕ: Кирилов иска отстраняване на Миталов

Данаил Кирилов съобщи във Висшия съдебен съвет, че ще направи поисканите уточнения преди изтичането на 7-дневния срок.

Кадровиците получиха вчера резултатите от предварителната проверка, извършена от Инспектората към ВСС по делото за пускането на Николай Малинов в Русия. Министър Кирилов е поискал да се запознае с документите и ги е получил. Според Кирилов доказателствата, че престижът на съдебната власт е уронен, били публично известни.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай