Разследват лицата, споменати от милионера от "Хемус"

Прокуратурата иска обвиняемият да се разпита и пред съдия

Разследват лицата, споменати от милионера от "Хемус" | StandartNews.com

Обвиняемият за изпирането на над 53 млн. лв. от аферата „Хемус“ Борислав Колев в сряда даде подробни показания по случая и назова конкретни лица, които може да имат отношение към извършеното престъпление. 

След разпита от прокуратурата са разпоредили на МВР установяването на посочените от обвиняемия лица, както и свързаните с тях търговски дружества.

Днес наблюдаващите прокурори ще внесат в Софийски градски съд искане за разпит на Колев пред съдия.

„Прокурорите лично ще извършат множество действия по разследването независимо че делото все още се намира в Софийски апелативен съд след произнасяне на въззивната инстанция по мярката за неотклонение на обвиняемия“ посочват от държавното обвинение. 

Разследването скара прокуратурата и вътрешното ведомство, като двама от наблюдаващите прокурори си направиха самоотвод по делото - до момента няма произнасяне на Софийска апелативна прокуратура по заявеното намерение. В случай, че САП уважи тяхното искане, на принципа на случайния подбор, ще бъдат определени нови наблюдаващи прокурори. 

До произнасянето на САП поискалите самоотвод прокурори продължават да изпълняват функциите си на наблюдаващи прокурори. „Ако се съберат достатъчно доказателства за виновността и на други лица, същите ще бъдат привлечени в качеството на обвиняеми и ще им бъдат определени от наблюдаващите прокурори адекватни мерки за неотклонение, отговарящи на обществената опасност“, казват от държавното управление. 

Изготвено е предложение за вземане на делото на специален надзор от САП и от Върховна касационна прокуратура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай