Как да изберем подходящ адвокат

Как да изберем подходящ адвокат | StandartNews.com

Правото продължава да бъде една от най-търсените специалности във висшите учебни заведения у нас. Съвсем очаквано е това да доведе до сериозен ръст на официално вписаните имена в Регистрите на българската адвокатура.

Но за обикновения гражданин, на който му предстои бракоразводно дело, делба на имот или обжалване на административен акт, издаден от КАТ, както и на собствениците, въвлечени в корпоративни съдебни производства, може да им се стори твърде объркващо и непосилно да намерят подходящ адвокат. Рискове дебнат отвсякъде, тъй като както е при всички останали професии, и при тази не всеки  неин представител се оказва професионалиста, за какъвто се представя.

В днешния материал ще се опитаме да изведем всички възможни подводни камъни в търсене на надежден и подходящ за вашия случай адвокат. По този начин, ако ви се наложи някога да използвате подобен тип услуга, ще бъдете с една идея по-подготвени и предпазени от евентуални загуби.

Правната консултация – право, задължение или платена услуга за повече сигурност?

Първоначалната консултация с адвокат е наложителна. Тя дава възможност на вас като клиент да изложите в детайли своя казус, личното си становище, събраните доказателства, искания и така нататък. За адвокатската кантора консултацията е от критично значение да навлезе в казуса, респективно да прецени кой е подходящият за вас специалист, какви са вашите реални шансове и опции. Необходимо е да знаете, че не всеки юрист ще ви предложи тази услуга безплатно. Съществува дори тенденция по-търсените и спечелили си отлично реноме в сферата адвокати да изискват заплащане за консултацията. Това не бива да ви спира да наемете точно този юрист, особено ако сте се уверили по един или друг начин, че той има качествата и опита, за да поеме делото ви.

Всестранен опит и подготовка – положително или отрицателно качество на адвоката?

В практиката ще се натъкнете на много юристи, които ще твърдят, че се справят отлично във всички сфери на правото. Това са адвокати, които поемат както административни, така и граждански дела. Като човек без опит в сектора вероятно подобен опит ще ви се стори впечатляващ. Той обаче невинаги е признак на сериозна експертиза в конкретната област, за която вие търсите адвокат. Експертите са на мнение, че  е много по-надеждно да изберете адвокат, който специализира тясно във вашата област – например, конкретно в делбите на имот или наказателни дела, свързани с телесни повреди. Компромисен вариант е да наемете човек, който работи в точно определен дял от правото, тоест наказателно, административно или гражданско.

Кой преценява адекватно дали даде адвокат е добър?

Споменаването на нечие име в адвокатските среди твърде често не е гаранция, че зад него стои истински професионалист със завидна практика. Същото важи и за препоръката от приятел. Множество са факторите, които определят един адвокат за наистина надежден и добър. Разбира се, основният е неговата практика. Проследяването й невинаги е възможно, но с допълнително проучване от ваша страна, можете и да се справите с тази задача. Нещо повече – по време на първата си среща с избрания юрист имате пълното право да го разпитате с предишния му опит в подобни казуси. Бъдете максимално конкретни и детайлни, за да установите дали адвокатът може да се справи с достатъчно близко до вашето дело.

Наемането на адвокат е сериозна и ключова стъпка в успешното за вас приключване на съдебно дело. Внимателно обмислите опциите, с които разполагате, преди да вземете окончателно решение. Именно от него зависи изхода на вашия казус, както и дали той ще бъде разрешен във ваша полза. За повече насоки и съвети, можете да прочетете какво още препоръчват юристите от BVP LAW, преди да наемете конкретен адвокат – https://bvp-law.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай