Кабинетът оспорва в съда сделката за конюшните

Кабинетът оспорва в съда сделката за конюшните | StandartNews.com

Скандалът около сделката с терена на Царските конюшни в София продължава да набира скорост.
След сигнал на БСП миналата седмица стана ясно, че преди два месеца областният управител на София Веселин Пенев е продал имота на пъпа на столицата на бившия управител на КТБ Янко Иванов за 658 000 лева. Пенев, който е от квотата на Реформаторския блок, бе принуден да подаде оставка, а с разследване на сделката се зае и прокуратурата. Междувременно правителството започна действия, за да си върне собствеността. Своята версия за случилото се днес огласи и Янко Иванов.

Има доста съмнения за нередности, а хазната е ощетена, обяви министър Горанов

Кабинетът ще оспори в съда сделката за Царските конюшни в София, за да бъде защитен държавния интерес. Това стана ясно днес от изявления на финансовия министър Владислав Горанов и колежката му от министерството на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Павлова обясни, че вече е възложила на юристите на ведомството да съберат пълна информация от всички собственици на спорните терени и сградите върху тях, част от които са на Министерството на земеделието, МВР, топлофикациите в София и във Варна, както и на частни лица. "Първият порок, допуснат в сделката, е че няма яснота кой е легитимният купувач на 16-е процента от земята. Има съдебни, висящи дела между различни няколко подред собственици, за това кой реално притежава тези 16 процента", коментира Павлова пред БНТ. Въпреки спорната собственост, там са сключвани множество сделки, включително и такива, свързани с апорт от едно дружество към второ и трето. "Затова е важно да се види дали стойността на тези сделки в частния имот, е съпоставима с цената, определена за останалите 84% от терена."Защото законът повелява - да, дава правомощия на областният управител еднолично да прекрати държавната съсобственост върху земята, но изрично е указано, че това трябва да се случи първо след независима оценка и на пазарни цени", добави Павлова. Тя припомни че друго условие за сделката е да се изисква съгласие от всички собственици на сгради върху терена. "А ние имаме явен акт на несъгласие, черно на бяло от страна на Министерството на земеделието, за процедиране на тази сделка. Така че това също трябва да бъде проверено до каква степен е спазена процедурата по съгласуване и съгласие на собствениците на сгради, въпреки че става въпрос за продажба на земя, все пак върху тази земя има сгради. Надявам се да успеем да съберем достатъчно данни, с които да окомплектоваме иск до съда с искане и молба за обявяване на нищожност или разваляне на сделката", обясни Павлова.

"Не е сигурно колко законна е сделката с „Царските конюшни". Ако оставаме с впечатлението, че държавата е ощетена
след това трябва да говорим за всичко следващо. От гледна точка на защита на държавния интерес, има доста съмнения за нередности", коментира казуса и министър Горанов.
"Има сигнал до прокуратурата, нека да свърши този процес. От гледна точка на фиска, ако е трябвало да се вземе по-висока цена и ако това показват оценките, значи фискът е ощетен", обясни Горанов.

Купувачът: Благодарение на мен държавата си върна 84%

Не само не съм ощетил държавата, но чрез водените от мен дела съм й върнал 84% от собствеността й върху терена на Царските конюшни. Това обяви в сутрешния блок на Би Ти Ви Янко Иванов, който чрез фирмата „Дивсима" е купувач на имота. Бившият изпълнителен директор и председател на управителния съвет на КТБ разказа, че като представител на фирмата "Дивисима" ООД през 2005 г. е сключил договор с един от собствениците на въпросния терен - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, според който ведомството получава три етажа от негова офис сграда (където и сега се помещават КТ "Подкрепа" и Комисията за защита от дискриминация), а той - 16% от терена. Когато отишъл в районната администрация по кадастъра обаче, се оказало, че две години по-рано тогавашният областен управител на София-град Росен Владимиров вече е продал целия терен под конюшните на частна фирма. За това според Иванов Владимиров не уведомил държавата и го е направил в нарушение на правомощията си.
Така се наложило Иванов да заведе дела срещу въпросната частна фирма и срещу областната управа, които спечелил 11 г. по-късно. По тази логика според него държавата отново е получила собствеността си върху 84% от терена, а той върху 16%, които е получил по договор и за които бил платил 1.7 млн. лв. При сегашната сделка той се сдобива с въпросните 84%, за които плаща 800 хил. лв. с ДДС.
"Аз съм защитил държавния интерес с тези мои дела", настоя Иванов.
На въпрос какви планове има за терена, при положение че върху него има около 50 сгради със стотици собственици, купувачът намекна, че може да се вдигне модерна сграда. Той даде пример, че ако собственик на апартамент в такава остаряла сграда получи предложение да бъде обезщетен с такъв в нова и луксозна, то едва ли би било в негов ущърб.

Губернаторът си тръгна със Златен скункс

Правителството освободи днес Веселин Пенев като областен управител на София-град. Той си подаде оставката след като избухна скандала за парафираната от него сделка за Царските конюшни. Първоначално Пенев настояваше, че всичко е законно и няма причина да се оттегля. Според него със сделката е прекратена съсобственост за имот, на който инвеститорът не може да направи нищо, защото на него са разположени сгради с над 30 собственици - държавни и частни. След среща с премиера обаче той склони да напусне. Пенев бе посетен в кабинета си от екипа на "Господари на ефира", които му връчиха "Златен скункс" за гафа с конюшните. За временно изпълняващ длъжност областен управител е назначена Живка Такева-Първанова, която беше заместник на Пенев досега. Тя ще остане на поста до определянето на титуляр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай