Изслушаха Цацаров за "Яневагейт" (ОБЗОР)

Изслушаха Цацаров за "Яневагейт" (ОБЗОР) | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров се яви вчера на заседанието на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет, за да бъде изслушан във връзка със записите на разговор между бившите съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова. Цацаров прекара около 15-20 минути в сградата на ВСС, след което я напусна през един от страничните входове. Не е ясно какво е разказал на членовете на комисията, тъй като заседанията й са секретни. Минути след него пред комисията се яви и журналистката Маргарита Михнева, която бе поканена от магистратите след единодушно гласуване. Михнева разкри за "Стандарт", че в продължение на 2 часа е поднесла информация, свързана с факти около скандалния разговор. "Тези записи ги прави обвиняемата Румяна Ченалова.

По този начин сега тя вкарва в режим на обяснение, и то през медиите главния прокурор, Бойко Борисов и всички споменати в тези записи. Това е недопустимо. Никъде по света един обвиняем не може през медиите да разговаря не с кого да е, а с главен прокурор, с министър-председател. От какъв зор Сотир Цацаров ще бъде викан, като той си няма хал хабер от тия разговори?!", коментира Михнева. Тя разказа, че пред кадровиците е разкрила името на адвоката, който е присъствал на разговорите от записа. Тя обаче отказа да назове публично името му.

Михнева разкри, че ще излязат още записи, на които се чува как правосъдният министър Христо Иванов заплашва членове на ВСС. "Аз се обърнах към членовете на съвета и призовах да излязат с имената си и да кажат колко от тях са заплашвани от Христо Иванов, и откъде той е знаел за тези записи?", обясни още Михнева. В крайна сметка един от членовете на ВСС се изправил и обявил имената на останалите кадровици, заплашвани от правосъдния министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай