И Близнашки призова Василев да се върне

И Близнашки призова Василев да се върне | StandartNews.com

Смъртното наказание у нас е отменено, банкерът дължи обяснение на вложителите, каза премиерът

София. "Бих искал най-официално като министър-председател на България да се обърна към г-н Цветан Василев и да го призова да се върне в България. Както и да съдейства на правосъдието за изясняване на истината, свързана с банката, където самият той е инвестирал много средства и са заложени толкова много големи интереси".

Това заяви премиерът Георги Близнашки в Гранитна зала на Министерския съвет вчера след заседанието на кабинета. Той направи призива си към банкера след кратък коментар за това колко тежки могат да бъдат последствията на този проблем. "Банките ни са стабилни, но трябва да се справим с казуса "КТБ", който, ако излезе извън контрол, това може да има негативно отражение върху други банки в страната. Внимателно наблюдаваме това, което се случва", обясни още министър-председателят. И допълни, че всички очакват с нетърпение това, което ще каже на хората Цветан Василев след завръщането си в страната. "Смятам, че всички очакваме с нетърпение онова, което има да ни каже г-н Василев по същество, както и на гражданите, които протестират. Някои се опитват да пренасочат протеста в погрешна посока. Мисля, че те са се доверили на г-н Василев и той им дължи обяснение за това, което се е случило с банката и неговата роля в този процес. В България е отменено смъртното наказание. Ние сме цивилизована държава, пълноправни членове на ЕС, и нещата трябва да влязат в нормално русло. Трябва да се съдейства на правосъдието, за да се стигне по-бързо до развръзката", заяви още проф. Близнашки.

"Блокираните средства на общините са около 80-90 милиона. Всички те са гарантирани на 100%, съгласно изискванията за публичните финанси. Те автоматично се обезпечават, каквато и ситуация да стане с банката", обясни от своя страна и финансовият министър Румен Порожанов. От думите му стана ясно, че до момента заявки са подали 7 или 8 общини, от които пари са дадени на 4. "Това са Белица, Раковски и още две. Но ние не им даваме на 100% сумите", обясни още финансовият министър.

Цацаров кача Сърбия да ни предаде банкера

Eкстрадицията на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев е от компетентността на сръбските правоохранителни органи, съобщиха от прокуратурата. Обвинителите у нас очакват от Сърбия да ни предаде банкера за съдене в България. По повод информацията, че Василев се намира в Белгарад, от прокуратурата напомнят, че Сърбия е ратифицирала Европейската конвенция за екстрадиция. "Сръбският съд е единственият компетентен да се произнесе по искането за екстрадиция на лицето. Това производство има за предмет установяването на наличие или липса на предпоставки за предаване на лицето, поискано от друга държава /в случая Република България/ за съдене", съобщават от държавното обвинение. В петък в София е насрочено дело по повод изменение на мярката за неотклонение задържане под стража за срок от 72 часа, която бе наложена от прокуратурата. Адвокатът на Василев Константин Симеонов е поискал по-лека мярка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай