Груев поиска преразглеждане на мониторинга от ЕК

Груев поиска преразглеждане на мониторинга от ЕК | StandartNews.com

София. "Мисля, че е дошло времето, когато реално трябва да се обсъжда въпросът докога ще продължи мониторингът от страна на Европейската комисия, защото едва ли някои си спомня първоначално зададените критерии и хоризонти. При всички положения европейският поглед отвън изигра своята роля", заяви председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев пред БНР.

Груев коментира и идеите за промяна в Конституцията на България.

"Техническият въпрос за съставянето на конституцията, е по – лесната страна на въпроса. По – трудната, е да определим какво искаме всъщност. Не бива идеята за дискусия по повод на нова конституция или промяна в действащата, да служи на определени групи, партии или личности с оглед конюнктурния интерес.

Сега действащата българска конституция, по отношение на Висшия съдебен съвет, е в много силна степен уникална в Европа. По конституционна идея, на полето на ВСС се пресичат всички власти. Президентът назначава тримата големи, Народното събрание излъчва половината от членовете, съдебната власт излъчва другата половина, министърът на правосъдието председателства ВСС без да има право на власт. Като че ли идеята на Конституцията, е тези власти да се срещнат там, в посока на взаимодействие, с оглед особеното място на съдебната власт. В този смисъл правилата и идеите са добри... Непрекъснато да говорим, че писаните правила и конституцията пречат – не винаги е точно."

На въпроса, дали подкрепя идеята на Съюза на съдиите за отделяне квотата на съдиите във ВСС, проф. Груев отговори:

"Поначало, това е европейският модел. Отделни са квотите за съдии, за прокурори и останалата част на съдебната власт . Да, това е действащият модел, когато участниците във ВСС са действащи магистрати, т.е. моделът преди 2007 г. Те идват от съдилищата, прокуратурата, заседават и след това се връщат . Сегашният модел на ВСС, който е постоянно действащ, включва участници, които нито един от тях не е магистрат, освен тримата големи. Проблемът, който поставя Съюзът на съдиите е напълно резонен, по него трябва да се проведе сериозна дискусия, която да отговори на тези въпроси от една страна и от друга, той поставя по – големия проблем - дали сега действащият модел на постоянен ВСС е най – удачният. Дали не се къса връзката с органите на съдебната власт. Дали тези хора, отивайки в съвета за пет години, не се откъсват от реалните проблеми."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай