Гешев зове медиите за обективност за прокуратурата

В Брюксел Гешев ще представи приоритетите на прокуратурата на среща с Франс Тимерманс

Гешев зове медиите за обективност за прокуратурата | StandartNews.com

Снимка: В рамките на посещението в ЕП главният прокурор Иван Гешев проведе среща с Хуан Фернандо Лопес Агилар, председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Главният прокурор Иван Гешев призова по време на посещение в Брюксел представителите на медиите да отразяват обективно работата на прокуратурата и със съжаление констатира големия брой фалшиви новини, които се разпространяват по адрес на прокуратурата, съобщиха от държавното обвинение.

В белгийската столица главният прокурор ще представи приоритетите на прокуратурата на работна среща тази вечер с Франс Тимерманс, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия (ЕК). Той ще запознае Тимерманс с последните действия на прокуратурата в борбата с корупцията, организираната и битовата престъпност.

В неформален разговор с журналисти и блогъри, проведен в Европейския парламент, Иван Гешев отбеляза, че българската прокуратура и занапред ще разчита на добро сътрудничество с европейските институции. Главният прокурор подчерта заслугата на Тимерманс за приключването на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП), но отбеляза, че отговорностите на страната не приключват с отпадането на мониторинга.

Главният прокурор коментира още, че прокуратурата има намеренията да води активен диалог с европейските институции, за да се преустанови практиката на едностранчиво представяне на действителността в държавата. "Не може в европейските институции да се чува само гласът на хора, които пишат доноси. Това е стар манталитет, който е рецидив от комунистическото минало, когато пишехме до Съветския съюз, за да се издигне, сега се пише до Европейската комисия", коментира главният прокурор.

"Русия пази банкера Цветан Василев, който се укрива в Сърбия", заяви още главният прокурор Иван Гешев от Брюксел. По повод писмото, което изпрати до Европейската комисия и Европарламента по повод факта, че Белград вече повече от 5 години отказва да ни върне бившия собственик на КТБ, той заяви:

"За сведение сме уведомили и представителите на Европейския парламент, и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения".

"Аз не съм дипломат и не съм политик", каза главният прокурор в отговор на въпрос дали обвързва преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС, макар че в писмото му пише "с оглед бъдещата преценка относно готовността на Република Сърбия като кандидат за членство в Европейския съюз и прилагане на принципа за върховенство на закона в съдебните процедури".

"Аз съм дал една информация, която е юридическа, на Европейската комисия и Европейския парламент. Политическите изводи ще си ги направят съответните политици, съответните дипломати и съответните хора, от които зависи това", продължи Гешев.

В Брюксел Иван Гешев проведе работна среща с членове на Европейския парламент (ЕП) от България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай