Гешев взима държавните изпити по право с отличен

Преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски" Румен Чолов, Георги Петканов, Красимира Средкова, Огнян Герджиков, Методи Марков, Цанка Цанкова са част от лекторите на кандидата за главен прокурор

Гешев взима държавните изпити по право с отличен | StandartNews.com

Номинираният за главен прокурор Иван Гешев взима държавните изпити по право с отличен. Това става ясно от дипломата на заместник-главния прокурор, която е публикувана на страницата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Както е известно, Гешев получава висшето си юридическо образование преди 25 години във Висшия институт на МВР, трансформиран по-късно във Висш институт за подготовка на офицери и научно-изследователска дейност (ВИПОНД), а понастоящем Академия на МВР.

През 1994 г. Гешев държи два държавни изпита, за да придобие квалификацията юрист - по Гражданско право и процес и по Наказателно право и процес, като и двата са взети с отлични оценки. В изпитните комисии влизат съдии от Върховния съд и прокурори от Главна прокуратура. Третият държавен изпит на Гешев - по Специални дисциплини, също е взет с отлична оценка. В дипломата на настоящия заместник на главния прокурор е записано, че той е преминал и през пълния курс на специалността "Охрана на обществения ред и борба с престъпността", като средната оценка през петте години на обучението му е много добър 5,18. 

В началото на 90-те години, когато Гешев получава висшето си образование във ВИПОНД, повечето от юридическите специалности се преподават от лектори от Юридическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Всъщност, по това време изобилието от правни факултети все още не е толкова голямо, преподавателите са далеч по-малко, което позволява на курсантите от ВИПОНД да получат същото юридическо образование, като студентите от Софийския университет.

Така сред лекторите на Иван Гешев се оказват преподавателите от СУ "Св. Климент Охридски": доц. Румен Чолов - Римско право, Стоян Ганев и Снежана Ботушарова  - Държавно право на социалистическите страни, доц. Георги Бойчев, гл. ас. Тенчо Колев – Теория на държавата и правото, доц. Огнян Герджиков - Гражданско право - обща част,  ст. ас. Павел  Сарафов - Гражданско право, проф. Димитър Димитров - Административно право и процес, проф. Стефан Стойчев - Държавно право на РБ, ст. ас. Методи Марков – Вещно право, доц. Георги Петканов – Финансово право, доц. Цанка Цанкова – Семейно и наследствено право, доц. Цветана Каменова – Международно частно право, доц. Огнян Стамболиев – Граждански процес, доц. Красимира Средкова – Осигурително и трудово право, доц. Юлия Захариева – Теория и история на международните отношения., ст. н.с. Мария Манолова – История на държавата и правото. 

От текущото оценяване на Иван Гешев става ясно още, че Гражданският и Наказателният процес са взети с отлични оценки, Наказателното право с много добър. Отлични оценки кандидатът за главен прокурор е получил по специалните дисциплини – борба с криминалните и със стопанските престъпления. Като студент Иван Гешев получава четворка на изпита по Държавно право на социалистическите страни, за сметка на отличните оценки по Философия, Основи на психологията, Опазване на околната среда и Теория и история на международните отношения.

Факсимилета от дипломата на Иван Гешев, личните данни от която са закрити:

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай