Гешев получи сведения за 28 приватизационни сделки

ВКП ще разследва получената информация

Гешев получи сведения за 28 приватизационни сделки | StandartNews.com

Във Върховна касационна прокуратура (ВКП) постъпиха материалите по следващите 14 приватизационни сделки, данните за които са проверени от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Така общият брой на проверените приватизационни сделки вече достигна 28. В края на месец януари 2020 г., след възлагане от главния прокурор на Република България, ДАНС започна извършването на мащабна проверка на приватизационния процес в България. Предмет на проверката са сключените приватизационни сделки и предприетите действия по осъществяването на следприватизационния контрол.

В резултат на извършените действия, първоначално до главния прокурор на Република България е изпратен доклад, съдържащ информация относно 14 приватизационни сделки, които се отнасят до приватизираните дружества с най-големи активи, а именно:

·        „Арсенал“ ЕАД;

·        „Асарел – Медет“ ЕАД;

·        „Химко“ АД;

·        „Кремиковци“ АД;

·        „Нефтохим“ АД;

·        „Промет“ ЕООД;

·        „Соди“ ЕАД;

·        „Сомат“ ЕАД;

·        „ТЕЦ Бобов дол“ ЕАД;

·        „Елаците - Мед“ ЕАД;

·        „Параходство Български морски флот” ЕАД;

·        „Плама“ АД;

·        „БТК“ ЕАД;

·        „Ремонт верижни машини“ ЕООД.

На база на предоставената информация прокурори от ВКП и Върховна административна прокуратура извършват анализ в три аспекта: наказателно-правен с оглед данни за извършени престъпления и възможностите за наказателно преследване, гражданско-правен с оглед основания за атакуване на сделките поради пороци при сключването им и административно-правен с оглед основания и възможности за оспорване на управленските актове в хода на приватизационния процес.

След приключване на работата на прокурорите обществеността ще бъде информирана за установеното и възможното предприемане на последващи действия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай