Петък,

Гешев почва акции с OLAF срещу корупцията

От: СТАНДАРТ -
261
Гешев почва акции с OLAF срещу корупцията
A
A
A

Общи акции с Европейската служба за борба с измамите (OLAF) срещу корупцията се очакват у нас, след като днес главният прокурор Иван Гешев и генералният директор OLAFВиле Итала подписаха споразумение за административно сътрудничество между двете институции.

То ще допринесе за повишаване защитата на финансовите интереси на Европейския съюз, за засилване на сътрудничеството в борбата срещу измамите, корупцията и всяка друга незаконна дейност, както и за защита на репутацията на европейските институции чрез разследване на сериозни нарушения в тях, съобщиха от държавното обвинение.

OLAF ще предоставя на прокуратурата окончателни доклади от разследвания, свързани с България, придружени от препоръки на генералния директор на OLAF и други относими документи. Двете страни ще се подпомагат взаимно и в оперативните дейности от общ интерес, обясниха още от прокуратурата.

Споразумението предвижда обмен на информация при спазване на съответните правила за поверителност и защита на личните данни, оперативно съдействие и обучение.

“За мен е изключително удоволствие, че подписахме това споразумение с Прокуратурата на Република България. До момента заедно сме работили изключително успешно и това ново споразумение е ясен показател за желанието на двете структури съвместно да направят повече в бъдеще. Изкореняването на измамите и корупцията е от изключително значение, особено, когато това би защитило репутацията на Европейския съюз и неговите институции, и същевременно би гарантирало, че бюджета на ЕС се усвоява правилно, там, където трябва с цел подобряване на благосъстоянието на европейските граждани. Ние споделяме тази цел, както с прокурорите от България, така и с всички останали в ЕС. Уверен съм, че това ново споразумение ще доведе до още много успешни разследвания в бъдеще”, подчерта Виле Итала.

Иван Гешев изтъкна, че “подписаното с ОЛАФ споразумение за сътрудничество е още една стъпка, показваща решителността, както на Прокуратурата, така и на европейските институции, за непримиримост към корупцията и измамите с европейски средства. Вярвам, че, както и до момента, Прокуратурата и ОЛАФ ще продължим да работим в пълна координация и сътрудничество, основано на доверие и висок професионализъм.”

Сключеното между ПРБ и OLAF споразумение не обхваща правната взаимопомощ или други форми на съдебно сътрудничество по наказателни дела и не засяга бъдещото сътрудничество на партньорите с Европейската прокуратура.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com