Гешев: Неудобен съм за всекиго в затвора!

Кристиян Б. не е бял хакер, каза зам.-главният прокурор

Гешев: Неудобен съм за всекиго в затвора! | StandartNews.com

Нямам асансьор, който да стига до хола ми. Няма от какво да се притеснявам, няма от какво да се срамувам.

Това заяви номинираният за поста на Сотир Цацаров зам.-главен прокурор Иван Гешев по БНТ. Кандидатурата му бе издигната вчера единодушно от прокурорската колегия към ВСС.

Номинацията от всичките 11 члена на ВСС означава огромно доверие към мен и аз нямам право да излъжа това доверие. Срещу него стои отговорност, а аз не съм човек, който бяга от битки и отговорност. Залогът тук е много голям - оцеляването на всякакви олигарси, мутри, срещу които ние водим дела, обясни Гешев.

Той обясни, че е приел номинацията за главен прокурор, защото не може да позволи да отиде на вятъра труда на колегите му до този момент. Искам прокуратурата, отворена към проблемите и болките на хората, заяви Гешев.

"Дали кандидатът е един не означава, че няма да има състезание. А когато казах, че ще е "кално" имах предвид калта, която ще се изсипе върху всеки, който бъде номиниран. Залогът е много голям-оцеляването на олигарси и мутри срещу, които водим дела", коментира той.

"Възможно е и Цветан Василев да се опита да се намеси, казах го още когато се заговори за това, как е дал 50 хиляди лева за един предишен друг кандидат за главен прокурор", добави той.

"Неудобен съм на всеки, когото сме вкарали в затвори, както и политическия кръг около Иво Прокопиев, на трето място са олигарсите, които са в затвора и кръговете около тях. Те може да не се харесват и да не работят заедно, но те имат общ интерес-да няма работеща прокуратура", заяви Гешев.

"Кръгът около Христо Иванов е болшевишки по методи: компромати и така нататък, но, смешното е, че са меншевики по резултати. Те са част от номенклатурата преди 1989 година", смята прокурорът.

"Виждал съм Пеевски веднъж в живота си, когато се сваляха показания по една преписка. Но сам по себе си той е депутат, не виждам пречка прокуратурата да комуникира, когато става открито и законно с него. Не се срамувам и, че съм номиниран от член на прокурорската колегия, какъвто е Сотир Цацаров", коментира той твърденията, че е "кандидат на Пеевски".

"Ние нямаме притеснение да повдигнем обвинения и да поискаме "задържане под стража" на всякакви лица, независимо на каква позиция са, стига да има необходимите доказателства.

Гешев съобщи, че в компютъра на обвинения за хакерската атака Кристиян Б. е имало незаконно добити данни на премиера, главния прокурор, евродепутата Емил Радев и папката, в която са съхранявани данни и се наричала "Търсене "Бивол".

"Неслучайно собствениците на тази фирма не искаха да отключат компютрите си. Не предоставят информация, защото знаят какво има вътре. Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото. Това, което се вижда вътре е опит за хакване, за нерегламентиран достъп върху сайтове, свързани с база данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не.

Извършено е и търсене с ЕГН-то на министър-председателя в базата данни на НАП, както и с това на Делян Пеевски, Цацаров и Емил Радев. Всичко това е съхранено в един файл. Търсено е за какво ли още не", завърши зам.-главният прокурор.

В компютъра, по думите на Гешев е имало и данни на онкоболни от онкоболницата в Бургас.

Основната версия на разследването по атаката срещу НАП е киберрекет.

"Кристиян Б. не бял хакер, той беше под контрол на началника му в едно интервю, за да не се изпусне нещо. Това момче трябва да остане само на тъмно, за да обмисли постъпките си", каза още прокурорът.

Кристиян е оръжие на хора, които извършват изнудване чрез кибератаки", разкри Иван Гешев.

Гешев вижда връзка между атаката в НАП и засиленото присъствие на хора от кръга "Прокопиев" и заяви, "атаката е политическа".

Прокурорът заяви, че ще продължи да изпълнява функцията си на обвинител по делото КТБ, дори и ако бъде избран.

Той очаква срещу него да се формира кръг от олигарсите на прехода, "които са в ареста или предстои да влязат в ареста".

Гешев подчерта, че не се притеснява от калта, която ще се изсипе върху него.

Няма от какво да се притеснявам и да се срамувам. Аз съм един средностатистически човек. Имам един ипотекиран апартамент в квартал "Волуяк", не разполагам с нищо повече от един обикновен жител на София. Жена ми има едно таванско помещение до Софийския затвор, а не в кв. "Изток", разкри той.

"Приятелският ми кръг е от 80-те години. Бил съм приятел с тях, още преди да съм зам.-прокурор.Естествено, че когато нямаш какво да извадиш срещу човек, нападаш близките му", отговори зам.-главният прокурор на въпрос дали очаква нападки срещу близките и приятелите му.

"Няма как съдебната власт да постигне успех без взаимодействие с другите власти. Акциите досега са резултат от денонощната работа на колегите от МВР и ДАНС. Без тези служби прокуратурата е едно деловодство", категоричен бе Гешев.

"Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на българите", допълни той.

"Не съм по революциите, те са неефективни, дори и в краткосрочен план. Добрите практики трябва да се запазят. Аз съм несистемен играч - момче от краен квартал. Време е всички, които крадяха държавата да си платят", коментира Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай