Гешев и Кьовеши говорят за борбата с корупцията

Европейският главен прокурор разговаря и с Янаки Стоилов

Гешев и Кьовеши говорят за борбата с корупцията | StandartNews.com

"С европейския главен прокурор - г-жа Лаура Кьовеши, обсъдихме предизвикателствата пред магистратите в борбата срещу организираната престъпност, корупцията и злоупотребите с европейски средства." Tова написа в Туитър главният прокурор Иван Гешев след официалния му разговор с Кьовеши в Съдебната палата. Публикацията му бе илюстрирана със знамената на България и Европейския съюз.

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/05/32/484/8706512.840x500-pim2-864ae00c.jpg

В разговора участваха заместниците на главния прокурор Даниела Машева, Красимира Филипова, Десислава Пиронева и завеждащият Отдел 8 във ВКП - "Престъпления против финансовите интереси на ЕС и взаимодействие с Европейската прокуратура" прокурор Камен Михов. От страна на Европейската прокуратура в срещата се включиха българският представител в Европейската прокуратура Теодора Георгиева, и.д. ръководител на сектор „Стратегии и изпълнение“ Милан Ярон и говорителят Тине Холевоет, уточниха в същото време от .държавното обвинение.

https://bgnes.bg/site/assets/files/0/05/32/500/snimka2.840x500-pim2-2e209f70.jpeg

Иван Гешев поздрави Лаура Кьовеши във връзка с официалния старт на 1 юни 2021 г. на работата на Европейската прокуратура.

Главният прокурор Иван Гешев изрази увереност в перспективите за успешно сътрудничество в интерес на европейските граждани между Прокуратурата на Република България и Европейската прокуратура по противодействие на измамите със средства на Европейския съюз, злоупотребите с ДДС, изпирането на пари, корупцията и организираната престъпност, съобщи още прокуратурата.

Лаура Кьовеши рпазговаря и с правосъдния министър Янаки Стоилов. Пред сградата на Министерство на правосъдието Кьовеши бе посрещната от протестиращите, които издигнаха палатков лагер пред Съдебната палата и които настояват за оставката на главния прокурор.

След продължилата около час среща в правосъдието, Кьовеши бе посрещната от представители на инициативата "Правосъдие за всеки".

Емил Георгиев посочи, че през 2017 г. Лаура Кьовеши беше на тяхно събитие в България още като ръководител на антикорупционната прокуратура в Румъния. „Ние искахме да я поздравим и чрез едно скромно ръкопляскане, тъй като оценяваме нейните усилия и възлагаме големи надежди на нея по отношение на възстановяването на правосъдието и изобщо на законовия ред в България. Считаме, че нейният ресор е изключително важен и също така считаме, че огромните проблеми в България, в огромна степен се дължат и на злоупотреби с европейски средства“, каза Емил Георгиев.

https://www.monitor.bg/web/files/articles/268777/gallery/thumb_1920x1080_8706603.jpg

Самата Лаура Кьовеши беше изпратена от правосъдния министър Янаки Стоилов, с когото се здрависаха. Утре Лаура Кьовеши ще даде пресконференция в Дома на Европа и ще отговаря на въпросите на българските медии. Очаква се Кьовеши да има и среща с президента Румен Радев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай