Гешев имал пълно право да пусне СРС с президента

Щом са част по делото те могат да бъдат предоставени за публично слушане

Гешев имал пълно право да пусне СРС с президента | StandartNews.com

Стане ли част от делото, всяка информация, придобита чрез специални разузнавателни средства (СРС) може да бъде предоставена, на пълно правно основание, за да бъде чута от целия български народ. За мен СРС-то е част от материалите по делото и няма нищо нередно в действията на главния и наблюдаващия прокурор да разрешат публикуването му, категоричен бе бившият представляващ Висшия съдебен съвет - съдията Димитър Узунов.

Главният прокурор Иван Гешев попита Конституционния съд кога може да разследва президента и какво значи „държавна измяна“. След това бяха разпространени и СРС-та, от които се чуват разговори на президента Румен Радев с шефа на военновъздушните сили.

Президентът не може да бъде подслушван, той има имунитет съгласно Конституцията, но имунитетът му не е абсолютен, посочи Димитър Узунов. По думите му срещу държавния глава може да бъде образувано наказателно преследване, при нарушаване на Конституцията и при държавна измяна.

Според Димитър Узунов целта е да се отклони вниманието от пряката реч на участниците в диалога в записа, като се задават въпроси имал ли е право главният прокурор Иван Гешев да публикува тези данни. Главният прокурор напълно законосъобразно е предоставил възможност българската общественост да чуе в пряка реч участниците в диалога, отбеляза Узунов.

„Когато главният прокурор направи питане, президентът поиска главният прокурор да обяви мотивите за искането. Нито президентът, нито Конституционният съд имат право да искат от главния прокурор да изложи мотиви“, поясни Димитър Узунов.

„Чувам, че се изкарва тезата, че прокуратурата отговаря за това, че президентът Румен Радев иска промени в Конституцията около избора на нов главен прокурор. Не вярвам да е така. Аз мога да изкарам тезата, че президентът иска да назначава шефа на КПКОНПИ, за да спре това разследване. Не твърдя, че е така, но ето ви една теза“, посочи още той.

Спорен Димитър Узунов се бяга от това какво казват участниците в разговора, а се акцентира върху това дали главният прокурор е имал право да обяви информацията от СРС.

„Не знам дали това ще помогне на разследването, но хората разбират какво се говори и каква теза се застъпва. Един генерал – лейтенант умува и обяснява по какъв начин ще се саботира дейността на един важен държавен орган“, обясни той.

Според него процесите в момента у нас са много близки до тези в Румъния по времето на Лаура Кьовеши. „Този кръг лица и политически партии, които сега хвърлят огън и жупел по главния прокурор, те преди две години от сутрин до вечер ни продънваха ушите колко е успешен румънският модел и как трябва да бъде пренесен на българска територия. Тя разсече политическия елит в Румъния“, припомни Димитър Узунов.

„Много е интересна историята с Траян Бъсеску. Всички негови близки са с осъдителна присъда. Въпросът е какво става при неспазване на законите от страна на президента?“, попита бившият представляващ ВСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай