Дворецът "Ситняково" остава на държавата

Дворецът "Ситняково" остава на държавата | StandartNews.com

Дворецът "Ситняково" остава собственост на държавата, а не на Симеон Сакскобургготски и Мария-Луиза Хробок. Това реши днес Софийският апелативен съд (САС), с което потвърди първоинстанционното решение на Софийски окръжен съд.

Двамата трябва да дадат владението на имота в държавна полза. Магистратите уважиха и предявените от защитниците на държавата претенции за обезщетение заради "неоснователното й лишаване от ползване" на разкошната сграда.

"Това е първото от петте дела за т. нар. "царски" имоти, които държавата чрез адвокатска къща "Савова и сие" печели и на втора инстанция. То бе обявено за решаване още на първото открито заседание на САС, след като доказателствените искания на наследниците на бившите монарси не бяха уважени", каза адвокат Ирен Савова.

Стандарт Нюз припомня, че съдебният спор за двореца продължава повече от четири години. Комплексът "Ситняково" е построен през 1904 г. за летен ловен дворец на Фердинанд, дядото на Симеон. Той е със статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. той е предоставен за безвъзмездно ползване на Съюза на писателите. А през 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобургготски от управителя на София-област и негов съпартиец в НДСВ Олимпи Кътев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай