Дончев, Павлова и Златева - свидетели за "Боршош"

Вицепремиерът и министърът на българското председателство посочиха, че са имали трудна комуникация с бившия шеф на НДК

Дончев, Павлова и Златева - свидетели за "Боршош" | StandartNews.com

Вицепремиерът Томислав Дончев, бившият министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков – Деница Златева, се явиха като свидетели по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош.

Боршош е подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на множество неизгодни сделки, с които според държавното обвинение е ощетен дворецът на културата с около 3,5 млн. лева. По делото с обвинение се сдоби и експредседателят на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев.

Според прокуратурата, отпуснати целево за подготовка и оборудване на сградата за председателството на Съвета на ЕС средства са били разходвани за настоящи разходи на НДК.

Тримата бивши и настоящи членове на правителството са призовани за свидетели, защото в различни периоди от време управляваният от Боршош Национален дворец на културата е бил под техен надзор.

Пред съда вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че е нямал добра комуникация с ръководството на Двореца, докато той е бил негов принципал. "Основно си кореспондирахме. Не се получи тази екипна работа, с която съм свикнал, но това е по-скоро личен и емоционален проблем и няма отношение към работата на съда. Кореспондирахме си, пишехме си писма“, заяви Дончев пред журналисти след като излезе от съдебната зала. Той подчерта, че спорове са възниквали много пъти и по различни теми, дори и отвъд тези, свързани с европредседателството.

"За начина, по който се управлява дружеството моето притеснение беше, че темпът на разходите не съответства на темпа на приходите и се формира дефицит. Неведнъж съм говорил по тази тема. Изисквал съм документи. Някои от тях съм ги получавал веднага или със закъснение, но някои от тях се е налагало да пиша втори или трети път. Доколкото си спомням някои така и не ги получих“, допълни още той.

От своя страна Лиляна Павлова припомни, че е била принципал на НДК само 45 дни- от 10 май до 26 юни същата година. "Важното е, че сградата беше приведена в готовност и изпълни своите функции по председателството“, заяви тя.

На съдебното заседание днес присъстваше и настоящият шеф на НДК Ангел Митев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай