Домашен арест за 7 души, обвинени за радикален ислям

Домашен арест за 7 души, обвинени за радикален ислям | StandartNews.com

Окръжният съд в Пазарджик пусна под домашен арест още седем души, обвинени в проповядване на радикален ислям у нас. Става въпрос за Ангел Симов-Айри, Светослав Манчев-Зекерия, Ерджан Смаил, Рангел Илиев - Малкия Ремзи, Александър Иванов Банго, Орхан Бързак и Ненко Щерев Яшко.

Трима свидетели бяха разпитани на заседанието днес. Двама от тях се отказаха от показанията си, дадени в досъдебната фаза.

Ахмед Муса Ахмед отказа да стане при влизането на съдийския състав, с което демонстрира неуважение към българското правосъдие. Според обвинението проповедникът Ахмед е контактувал пряко с ръководителите на терористичните клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на ИДИЛ. В проповедите си Ахмед и неговите сподвижници са призовавали за верска нетърпимост към всеки, който не изповядва салафизъм, съобщи БНР.

От разпитите стана ясно, че в килията на Ахмед Муса Ахмед, където са настанени още петима от обвинените, са открити четири мобилни телефона. Те са били скрити под дюшеците. Съдържанието на устройствата показало, че мъжът и поддръжниците му продължават да упражняват дейността си заради която са обвинени, стана ясно от думите на прокурор Нели Попова.

"Според мен те продължават контактите си навън, търсят сайтове в интернет с джихадистко съдържание и за мен просто, дори и след този продължителен арест, няма промяна в тяхното мислене и поведение, допълни прокурор Попова, като отказа да назове държавата, с която най-често е поддържана международна телефонна връзка от следствения арест на пазарджишкия затвор, но според разследващи става дума за Кьолн, Германия", продължи Попова.

Ахмед Муса Ахмед остава в ареста. Определението подлежи на обжалване и протест в 7 дневен срок пред апелативния съд в Пловдив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай