Документи ще "пуснат" Полфрийман от България

Цацаров вече поиска ВКС да спре условното освобождаване на австралиеца

Документи ще "пуснат" Полфрийман от България | StandartNews.com

Веднага щом получи документите си за самоличност Джок Полфрийман ще може да напусне пределите на България, без никакъв проблем. Това обясни пред Нова телевизия Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

„Напълно възможна е хипотезата лицето да получи документи за самоличност и да напусне пределите на България ”, обясни говорителят на главния прокурор.

Сотир Цацаров вече поиска Върховния касационен съд да спре условното освобождаване на австралиеца. В закона обаче нямало определен срок за произнасянето на съда.

„Ако се възобнови това производство, ако се отмени определението на Софийския апелативен съд, ще е налице основание отново да бъде задържан. Ако е в чужбина, ще се използват институтите за международна правна помощ, за да бъде върнато лицето в България за доизтърпяване на наказанието”, заяви Арнаудова.

Убиецът на студента Андрей Монов бе освободен 6 г. предсрочно в края на миналата седмица, но главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане във Върховния касационен съд да възобнови производството по условно предсрочно освобождаване и да спре изпълнението му. Повод е жалбата на бащата на убитото момче Христо Монов.

В закона не е определен срок за произнасяне на ВКС, всичко зависи от това кога ще се произнесе, напълно е възможно лицето да получи документи за самоличност и да напусне България, обясни Арнаудова. В такъв случай, ако ВКС вземе решение за възобновяване на производството и се отмени определението на Софийския апелативен съд, ще се отмени основанието за освобождаване и ще се използват всички възможни инструментите за връщането на Полфрийман в България за доизтърпяване на наказанието.

Съдът се е произнесъл, но аргументите на главния прокурор са, че е нарушил процесуалната форма, по която да се произнесе. В НПК се предвижда задължително произнасяне с решение, затова прокуратурата иска проверка. Произнасянето на съда е от 19 септември, реагирахме напълно адекватно в рамките на закона, коментира Арнаудова.

Доколкото знам Полфрийман има издаден пасаван от австралийското консулство от Атина - временен документ, с който може веднага да напусне страната. Това обясни пасторът в Централния софийски затвор Иводор Ковачев.

Дори според присъдата Полфрийман няма право да остане в България, няма право да стъпва в страната 5 г. В момента той е в център за настаняване на бежанци и не може да си тръгне, когато си иска, допълни Ковачев.

Не казвам каква трябва да е присъдата му, мога да кажа какво се случва в неговия живот през тези години в затвора - има развитие, и това не е само мое мнение, той работи през цялото време, каза пасторът. И разказа, че Полфрийман съжалява за това, което се е случило и не приема, че го е предизвикал умишлено.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай