Дело за убийство изчезна вдън земя

Папките ги няма от месеци, двама прокурори пък отказват преразглеждане

Дело за убийство изчезна вдън земя | StandartNews.com

Рамбо получи 17,5 г. затвор, а признания и експертизи се изпариха

Най-важните томове по скандалното дело за убийството на Капка Атанасова през 2008 г. изчезнаха вдън земя. След като Върховният касационен съд (ВКС) потвърди присъдата от 17,5 г. на бившия й приятел Ивайло Иванов-Рамбо, папките се "изпариха" от архива на Софийския градски съд (СГС). 3 г. продължи съдебната сага около скандалното дело. Защитата и до днес твърди, че 37-годишният Рамбо ще гние в затвора без вина, защото по време на процеса нито един съдебен състав не допуска мнението на експерти вещи лица от списъците на съда, а се позовава единствено на полицейски специалисти. Подсъдимият Иванов пък нито веднъж не е разпитан в зала, а прокуратурата прилага показанията му пред СДВР, взети в нощта на зрелищния му арест от двайсетина барети. Часове по-късно разпитът е "официализиран" пред съдия, след като е прочетен от полицейския дознател в рамките на 15 минути, протестират близките на Рамбо.

Липсата на скандалното дело за убийство разкрива постановление на обвинителя от Софийска градска прокуратура (СГП) Николай Христов с дата 2 март 2014 г. В акта си той указва на Софийска районна прокуратура (СРП) да започне официално разследване срещу неизвестен извършител за изчезването на папките. Пред "Стандарт" Христов заяви, че липсват материалите от цялото досъдебно производство.
Няма ги обаче и материалите от първия том на делото - всички експертизи

разпознавания, ДНК анализи

На практика - всичко, което стои в дъното на делото. Според Христов престъплението по чл. 319 - унищожаване или скриване на документи, с цел да причини вреда или облаги за себе си или другиму, е станало през ноември 2013 г. Прокурорът обяснява, че делото е било изпратено в СГП през август 2013 г., която привежда изпълнението в действие. След това материалите е трябвало да бъдат дадени в архива на СГС. Христов пише, че прокурорите са направили всичко, за да издирят прословутото дело номер 5,

разпитали са и 3 деловодителки

от архива, но не успели да установят нищо.

На 19 декември 2012 г. родителите на осъдения Ивайло Иванов започват да изискват протокола от единствения разпит на Рамбо, проведен в СДВР. Те искат да го приложат към жалба в Страсбург, както и към тази, с която се иска възобновяване на процеса. Причината е, че откриват нова улика, която би могла да обърне делото - официална фактура с касов бон от хотел "Перелик" в Пампорово, че в деня на убийството, Ивайло е преспал в там. Парадоксалното е, че двама прокурори отказват преразглеждане, без да са видели папките по процеса, които очевидно липсват. Първо това прави обвинителят от СГП Виктор Иванов на 4 март 2014 г. За да се произнесе, той би трябвало да е изискал делото от архива, да се е запознал с оригиналите в него и да отсъди. Как го е направил, след като папките ги няма, не е ясно. След това делото попада на прокурор Антоанета Близнакова. И тя не знае, че основните материали липсват.

Видяла съм всичко, което ми е нужно

за да се произнеса", коментира в петък Близнакова пред "Стандарт". На 24 март 2014 г. тя също отказва с постановление да възобнови делото. Това, че Ивайло Иванов има фактура от 23 декември 2008 г. от хотела в Пампорово не изключвало възможността да е убил Капка Атанасова в София същата нощ, смятат магистратите.
Но най-важният въпрос остава без отговор - кой има интерес делото да изчезне?

Присъдата се крепи върху 6 косъма

Близките на Рамбо вярват, че Ивайло Иванов е осъден на базата на съмнителни доказателства. Основните улики са 6 лизирани косъма (б.а. с разрушена луковица) на убитата Капка, намерени в дома му. През цялото време съдът приема тезата на вещите лица от СДВР, че "лизацията е само послесмъртен процес". Преди месеци "Стандарт" разговаря с трима други експерти, които ги опровергават. И допускат, че космите на Капка може да са попаднали в жилището на гаджето й Ивайло приживе. Двама от тези експерти са от списъка на СГС, а третият е проф. Евгения Коцева, преподавател по криминалистика и съдебни експертизи в СУ "Св. Климент Охридски".

Моля Цацаров да се намеси

Лили Гълъбова, майка на Ивайло Иванов

"Никой от съдиите не прочете доказателствата - тези, които сега изчезнаха. Четяха само мотивите на предишните инстанции. Никой не разпита Ивайло, позоваваха се само на разпита му в полицията, който е колективно съчинение на Илко Илиев и дознателката Искра Владова. Там той уж говори за връзките на чувалите, а такива никога не са открити. Чувалът, в който е бил трупът на Капка, не съвпада по размери с откритите в дома на Ивайло. Осъдиха го за лизиран косъм на Капка, но никой съд не допусна различно мнение от експертите в СДВР. Обвинителният акт допусна, че престъплението е извършено в период от 4 месеца, а понеже нямаше как да легитимират какво се е случило през това време, твърдяха, че трупът през това време е бил на леглото до сина ми.

Сред изчезналите документи има откровени абсурди. Според експертизата номер 139, обектите 6 и 7 са кръв с различни аглутиногени, т.е. от различни кръвни групи. Но в ДНК експертизата номер 267 те са обекти 10 и 11 и показват пълно съвпадение с ДНК на Капка Атанасова. В съда дори експертката В. Гусева от НИКК призна, че това е невъзможно и става дума за различни хора. Няма нито отделна улика, нито всички заедно, които да свържат Ивайло с престъплението. Но никой от прокуратурата не потърси друга версия.

Пред съда наемателят Евгени Михайлов твърди, че вече след смъртта й, пред входа на Ивайло рано сутрин два пъти е "засичал" Капка.

Друг съсед на Ивайло, като вижда снимката, казва: "Оная умрелата ли? Оня ден (месеци след смъртта й, б.р.) е от тука я качиха на черен мерцедес с шуменска регистрация". От Шумен е приятелят на Капка Валери Желев, който на 12 август 2008 г. изпраща до поискване 350 лв. до Централна поща-Шумен. Парите са взети от психично болна млада жена от София - П. Х., която не е стъпвала в онзи град. И чиято самоличност е открадната. Всичко това обаче, не са доказателства, защото въобще не са разследвани от МВР и прокуратурата. Но пък всички, които осъдиха Ивайло, се издигнаха в йерархията. С изключение на Мая Цонева, която го оправда.

Призовавам главния прокурор Сотир Цацаров да възобнови делото заради абсурдите в него."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай