Държавата иска имоти на Бисеров за 2 млн. лв.

Държавата иска имоти на Бисеров за 2 млн. лв. | StandartNews.com

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, известна като "Кушлев", е внесла в съда искане за конфискация на имоти и сметки за близо 2 млн. лв. от Христо Бисеров. Това разкри вчера шефът на комисията Пламен Георгиев пред БНР.

Иска се конфискация на имущество за 1 980 000 лв., обезпечен е със блокирани имоти и сметки на по-ниска стойност. Първоначално искът бе за 2,3 млн. лв., но Бисеров успял да докаже пред комисията произхода на част от доходите си и затова той впоследствие е намален.

Георгиев припомни, че по действащия от три години закон за гражданска конфискация делото за отнемане на незаконно придобито имущество не зависи от наказателното дело срещу проверявания. Незаконно имане може да бъде отнето дори прокуратурата да прекрати разследването или съдът да прочете оправдателна присъда. "Някои съдии допускат грешка и продължават да търсят връзка между престъпната дейност и незаконното имущество, каквато изискваше старият закон", каза Георгиев.

Бившият зам.-шеф на парламента и на ДПС Христо Бисеров бе оправдан във вторник на първа инстанция по обвинения за укриване на данъци в особено големи размери и валутни престъпления.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай